Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Formuzal: Politica de descentralizare a puterii în Moldova a eşuat

5 sep. 2014,, 14:15   Politică
4156 5
Foto: noi.md
Politica în domeniul descentralizării puterii în Republica Moldova bate pasul pe loc, iar dacă e să spunem lucrurilor pe nume, ea, pur şi simplu, a eşuat, apreciază başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează discursul ţinut de Formuzal la ediţia a XXIV-a a Forumului Economic de la Krynica (Polonia), başcanul a menţionat că "pe tot parcursul istoriei contemporane a statului moldovenesc, autorităţile centrale au perceput regiunile ca pe o periferie care nu merită atenţie, concentrînd toate instrumentele de influenţă în centru, în timp ce realităţile impun o abordare modernă, europeană, cînd dezvoltarea teritoriilor este stimulată prin delegare de atribuţii şi finanţe, dar împreună cu acestea şi de responsabilităţi către autorităţile locale, dar Chişinăul nu acceptă acest lucru".

Formuzal a regretat faptul că elitele politice percep nu tocmai serios însăşi constituirea şi existenţa statului suveran şi independent, deseori punînd accentul pe caracterul provizoriu sau forma de tranziţie a statului moldovenesc, şi în peste 20 de ani nu a mai apărut o idee naţională care să-i poată uni pe toţi cetăţenii Moldovei, în numele edificării unui stat temeinic, unitar".

"Regiunile Moldovei şi reprezentanţii naţiunilor «netitulare» care locuiesc în Moldova nu pot accepta abordarea problemei privind caracterul provizoriu al statului şi se opun prin toate metodele ideilor unioniste, promovate de elita din capitală. În teritorii, în special, în Găgăuzia, s-au format demult grupuri de lideri politici şi activişti civici, care conştientizează nevoia de modificare a politicii statului. Noi nu vedem în Republica Moldova un proiect provizoriu, ci considerăm că există toate posibilităţile pentru asigurarea integrităţii teritoriale, a unităţii statului moldovenesc, cu posibilităţi de dezvoltare şi realizare plenară a identităţii tuturor popoarelor care locuiesc pe micul nostru meleag din partea de sud-est a Europei", a mai declarat başcanul găgăuz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?