Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Mogîldea: În marile orașe și în regiunea de Nord se atestă un semi-eșec al PAS-ului

8 noi. 2023,, 09:14   Politică
4619 3

Rezultatele Partidului Acțiune și Solidaritate în marile orașe ale țării și în regiunea de Nord reprezintă un semi-eșec al guvernării.

O spune directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea. În același context, directorul IMAS, Doru Petruți, spune că rezultatele alegerilor locale au demonstrat o erodare a imaginii PAS, care a pierdut cel puțin 20% din votanți comparativ cu alegerile parlamentare din 2021, notează IPN.

Mihai Mogîldea spune că lipsa candidaților PAS în mai multe orașe din țară reprezintă o problemă pentru un partid de guvernare. Potrivit expertului IPRE, și victoria lui Ion Ceban în Chișinău era una previzibilă în condițiile unei campanii amorfe din partea echipei PAS.

„Dacă ne uităm la orașele mari și în regiunea de Nord, este un semi-eșec al PAS-ului. În Chișinău, în special, se atestă o dezamăgire și o lipsă de entuziasm care a început încă din vară. Au avut o campanie anemică, au investit puține resurse în această campanie. În general, au avut o prestație slabă la Chișinău. La Bălți – aceeași situație. Aș mai plasa în acest context și cele patru orașe de la Sud, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și Taraclia, unde PAS nici măcar nu a avut un candidat. Atunci cînd partidul de guvernare are finanțare de la bugetul public de ordinul milioanelor de lei, lipsa candidaților și echipelor în orașe trezește semne de întrebare legate de organizarea acestui partid, de capacitatea de a mobiliza oamenii, în special, în exerciții electorale”, a spus directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

În același context, directorul IMAS, Doru Petruți, spune că rezultatele alegerilor locale au confirmat datele sondajelor preelectorale care arătau o scădere a PAS-ului în topul preferințelor alegătorilor. Potrivit sociologului, partidul de guvernare s-a izolat de celelalte formațiuni politice, fapt care ar putea lăsa PAS-ul în opoziție la nivel local.

„Dacă curentul proeuropean reușește să capitalizeze doar puțin peste 30% în Republica Moldova, avem o problemă foarte mare. Dacă ne uităm la aceste cifre în comparație cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare, care au fost doar cu doi ani în urmă, vom vedea că partidul de guvernare are o evoluție semi-catastrofală. În fieful PAS-ului, mă refer la zona de centru și Chișinău, dacă luăm raion cu raion, vedem o cădere a PAS-ului între 20% și 30%, dacă nu chiar mai mult, în raioane unde cu doar doi ani în urmă au luat peste 50% - 60%. Dincolo de cifre, pe cei de la PAS ar trebui să-i îngrijoreze faptul că sînt într-o continuă izolare politică. Vom vedea cine va mai accepta să facă alianțe cu ei la nivel raional”, a spus directorul IMAS, Doru Petruți.

Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut primul scor electoral în 19 raioane, 244 de primari PAS au obținut victorie din primul tur. De asemenea, PAS a obținut 20 de mandate în Consiliul Municipal Chișinău din totalul de 51.

20
1
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?