X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Furnicile ar putea reduce încălzirea globală (studiu)

7 aug. 2014,, 18:40   Externe
3921 0
Foto : agerpres.ro
Micile furnici ar putea salva lumea de încălzirea globală prin reducerea dioxidului de carbon din atmosferă, susțin cercetători americani într-un studiu. Concluzia a intervenit în urma unei monitorizări pe termen lung a efectelor pe care aceste insecte le au asupra solului.

Unele specii de furnici 'mușcă' din minerale pentru a secreta carbonat de calciu, cunoscut și sub numele de calcar. În acest proces, ele captează o cantitate mică de dioxid de carbon din atmosferă. Această 'fabrică' de calcar este o versiune la scară mică a procesului masiv de răcire globală care are loc în oceane, cunoscut sub numele de captare a carbonului. Calcarul depus în ocean conține mai mult carbon decît cel prezent în atmosferă astăzi, relatează www.techtimes.com.

În experimentul lor, cercetătorii americani au constatat că furnicile pot descompune mineralele de 50 pînă la 300 de ori mai rapid decît se erodează în mod natural nisipul lăsat neatins. Ei au observat, totodată, că furnicile au acumulat calcar în mușuroaiele lor, ceea ce i-a făcut să creadă că aceste insecte ar putea căuta calciul și magneziul din minerale pentru a le folosi în producerea de calcar. În acest proces, insectele preiau din atmosferă dioxidul de carbon, gaz cu efect de seră. Transformarea ar avea loc atunci cînd furnicile ling granulele de nisip și le lipesc pe pereții mușuroaielor lor. Totuși, procesul rămîne deocamdată un mister pentru știință.

Ronald Dorn, geolog la Universitatea de Stat Arizona în Tempe, principal autor al studiului, asigură că furnicile pot schimba mediul, dacă numărul lor va crește, pentru că ele nu trăiesc mai mult de un an.

Studiul a fost publicat în revista Geology.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?