X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4027

Reforma justiției, tărăgănată din nou de autorități (VIDEO)

6 aug. 2014,, 12:33   Societate
3951 0
Foto: noi.md
Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală sînt instituțiile care înregistrează cele mai multe restanțe la capitolul implementării acțiunilor prevăzute în Strategia de reformă a justiției. În timp ce MAI-ul a realizat circa 43 la sută dintre acțiunile prevăzute, Procuratura are o rată de realizare de circa 50 la sută. Datele se conțin într-un raport întocmit de un grup de experți din cadrul Asociației Promo-LEX și se referă la perioada 1 martie – 30 iunie curent, relatează NOI.md.

Potrivit observatorilor, ritmul de implementare a angajamentelor prevăzute în Strategie este lent, iar numărul restanțelor crește continuu. În opinia experților, deși legislativul a adoptat mai multe legi bune în vederea reformării justiției, în lipsa voinței politice, legile nu sînt implementate.

„Din toate cele 288 de acțiuni preconizate pînă pe 30 iunie, 173 au fost realizate, alte 155 sînt nerealizate. Există și acțiuni cu termenul scadent în 2012 și ele nu au fost realizate în 2014. Acest tempo scăzut ne îngrijorează și din perspectiva alegerilor ce urmează. Ne dăm bine seama că multe acțiuni vor rămîne restante pînă la începutul anului 2015”, a menționat unul dintre autorii raportului, Olesea Stamati.

În opinia lui Stamati, pachetul de legi anticorupție adoptat de legislativ nu este deocamdată eficient în practică. Asta deoarece judecătorii cu reputație proastă continuă să activeze în sistem. „Ați văzut judecători care au fost condamnați la detenție sau judecători despre care toată lumea știe că sînt corupți, care sînt responsabili pentru multiplele condamnări ale Moldovei la CEDO. Acele ilegalități pe care le-au admis sînt evidente”, a precizat Stamati.

Potrivit expertului Pavel Postică, cel mai bun indicator la capitolul realizării acțiunilor prevăzute în Strategie îl înregistrează Centrul Național Anticorupție, care a efectuat sarcinile în proporție de peste 70 la sută. Ministerul Justiției și-a realizat acțiunile în proporție de circa 60 la sută, Consiliul Superior al Magistraturii avînd o rată similară.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?