Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Unele legi sînt incompatibile cu drumul nostru spre Europa

3 iun. 2014,, 17:44   Societate
5571 3
Foto: noi.md
Fostul judecător la Curtea Constituțională, avocatul Gheorghe Susarenco, este de acord cu hotărîrea CC, potrivit căreia magistrații acestei instituții nu vor putea fi revocați de către parlament pe motivul pierderii credibilității.

Susarenco a explicat pentru NOI.md că asemenea inițiative sînt din start neconstituționale și fac dovada unor interese politice. În opinia lui, autoritățile ar trebui să se preocupe mai mult de gradul de credibilitate al magistraților înainte de a-i numi în funcție.

„Judecătorii Curții Constituționale sînt inamovibili, pe toată durata mandatului, de șase ani. Dacă îți dorești să faci o curte de buzunar, vii cu asemenea inițiative. Indiferent dacă ne place sau nu, din momentul în care au fost numiți în funcții, își exercită mandatul. Astfel de proiecte nici comuniștii nu au elaborat. Ele sînt incompatibile cu drumul nostru spre Europa. Judecătorii trebuie să fie independenți, dar nu «să le pună cineva hățurile». E vorba de principiul separării puterii în stat. Judecătorii au dreptate prin definiție și se supun numai legii”, a explicat Gheorghe Susarenco.

Ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțional proiectul de lege care prevede posibilitatea retragerii mandatelor judecătorilor CC de către Parlament, în cazul în care aceștia își pierd credibilitatea.

Precizăm că Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, care sînt desemnați în funcții pentru un mandat de şase ani, de către parlament, guvern și Consiliul Superior al Magistraturii. Fiecare dintre autoritățile menționate desemnează cîte doi magistrați.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?