X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Agricultorii și-au spus păsul. Vor fi oare auziți de autorități? (VIDEO)

28 mai. 2014,, 14:53   Societate
5308 0
Foto: noi.md
„Conducerii de vîrf a țării îi place să-și manifeste bucuria în legătură cu recolta bogată a producătorilor agricoli moldoveni, însă interesul față de țărani la asta și se limitează. Deja a cîta lună îi solicităm premierului Iurie Leancă să se așeze la masa de negocieri cu reprezentanții sectorului agrar, însă, cu părere de rău, el așa și nu a găsit timp pentru noi”, a declarat la începutul acțiunii de protest al producătorilor agricoli autohtoni președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, relatează NOI.md.

Cosarciuc a subliniat că reprezentanții celei mai importante ramuri a economiei pentru Moldova, care s-au adunat astăzi în centrul Chișinăului, nu înaintează niciun fel de revendicări politice.

„Solicităm să fie revizuită formula de formare a prețurilor la produsele petroliere, or, schema nocivă de calculare a prețurilor la motorină, de exemplu, face ca sute de milioane de lei să nimerească neîntemeiat în buzunarele importatorilor. Potrivit calculelor noastre, prețul real la motorină poate fi mai mic cu trei lei”, a precizat Cosarciuc.

„Monopolizarea vagoanelor de tren și a portului Giurgiulești i-a impus anul trecut pe fermieri să-și vîndă recolta de cerealiere la prețuri joase. Potrivit calculelor estimative, în rezultatul acestor «afaceri» țăranii au ratat venituri de peste un miliard de lei. Aceeași situație este valabilă și în cazul schemelor ilegale de monopolizare a exportului de fructe și legume, cu care ne confruntăm în fiecare an”, a declarat președintele Federației Naționale a Fermierilor.

„În medie pe an eu folosesc circa 12 mii de litri de motorină. O reducere de numai doi lei a prețului îmi va permite să economisesc 240 de mii de lei, pe care cu plăcere și fără a sta pe gînduri i-aș aloca pentru majorarea salariilor angajaților mei”, a menționat președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Cereale, Aliona Mandatii.

Producătorul de fructe și struguri din raionul Ungheni Pavel Rusu s-a plîns pe creditele bancare scumpe, lipsa unor subvenții serioase în agricultură și problemele legate de comercializarea producției.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?