Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Acum 69 de ani lumea a fost salvată de la fascism

9 mai. 2014,, 10:26   Societate
4758 8
Foto Фото: img.rg.ru
Pe 8 mai 1945, la ora 22.43 (ora Europei Centrale), lîngă Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei. În Moscova atunci deja era data de 9 mai. În seara aceleiași zile, în capitala URSS cerul a fost luminat de focuri de artificii în cinstea Victoriei. Aceste focuri de artificii au fost cele mai de amploare în istoria URSS: din 1000 de tunuri au fost trase 30 de salve.

În Europa și SUA această sărbătoare este marcată pe 8 mai. Diferența de o zi se explică prin aceea că actul de capitulare a Germaniei a fost semnat de două ori, deoarece documentul semnat pe 8 mai nu l-a mulțumit pe Stalin. Astfel, documentul a fost revizuit și a intrat în vigoare la 9 mai, ora 01.00 (ora Moscovei).

Tot atunci a fost emis decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS privind decretarea datei de 9 mai zi de sărbătoare. Însă deja peste doi ani marcarea acestei zile a fost anulată pe motiv că poporul sovietic trebuia să uite de război și să reconstruiască țara aflată în ruine.

Tradiția de a marca Ziua Victoriei a fost relansată de Leonid Brejnev. Tot în perioada lui Brejnev, în anul 1965, în Piața Roșie a fost organizată prima paradă militară de după război.

Ziua Victoriei este sărbătoare a milioane de oameni sovietici de diferite naționalități și confesiuni religioase, care și-au adus aportul de neprețuit în zdrobirea Germaniei naziste. Cu toate că URSS nu mai există de mai bine de 20 de ani, Ziua Victoriei rămîne la fel de actuală și este marcată în multe tăți ex-sovietice, inclusiv în Republica Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?