X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

FMI recomandă măsuri prompte pentru ameliorarea parametrilor de bază ai sectorului bancar din Moldova

5 mai. 2014,, 11:40   Economie
3673 0
Foto: unimedia.info
Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) recomandă structurilor de reglementare ale Republicii Moldova să întreprindă măsuri urgente în vederea ameliorării parametrilor de bază ai sistemului bancar, transmite NOI.md. Potrivit experților FMI, pentru a reduce vulnerabilitățile, este importantă punerea în aplicare în mod hotărît a cerințelor privind capitalizarea și lichiditatea băncilor.

Specialiștii FMI subliniază că după recapitalizarea Băncii de Economii (BEM) de către acționarii minoritari, Banca Națională a Moldovei trebuie să mențină un nivel foarte înalt de supraveghere a operațiunilor băncii pînă cînd situația va reveni la normal. Potrivit FMI, în pofida reducerii cotei Guvernului la BEM, Ministerul Finanțelor trebuie să asigure o reprezentare puternică în cadrul Consiliului BEM, în vederea protejării interesului public.

Mai mult ca atît, BNM trebuie să se abțină de la orice tratament regulatoriu care ar favoriza vreo bancă, iar Guvernul trebuie să se abțină de la oferirea băncilor comerciale a accesului privilegiat la depozite suplimentare ale sectorului public. Experții FMI subliniază că băncile care nu se conformează cerințelor de reglementare urmează a fi impuse de BNM să elaboreze și să implementeze un plan limitat în timp, cu termene concrete de eliminare a deficiențelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?