X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Biroul permanent nu a putut soluţiona problema privind accesul presei în sala de şedinţe a Parlamentului

27 feb. 2014,, 10:00   Politică
3016 5
Foto: noi.md
Membrii Biroului permanent (BP) al Parlamentului nu a putut ajunge la un consens privind accesul presei în sala de şedinţe. Despre aceasta a comunicat după încheierea şedinţei BP secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean.

Potrivit agenţiei "Infotag", comunistul a spus că majoritatea parlamentară, în persoana Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană "a decis amînarea examinării acestui subiect pe un termen nedefinit".

"Indiferent de locurile libere din sală, care pot fi utilizate de reprezentanţii mass-media, Coaliţia nu a dorit să examineze acest subiect. Cele mai multe obiecţii le-au avut deputaţii Ana Guţu, Oleg Bodrug şi Valeriu Streleţ", a menţionat Muntean.

Potrivit lui, "autorităţile o dată în plus şi-au demonstrat lipsa de dorinţă de a colabora cu presa şi lipsa de interes în transparenţa activităţii legislativului".

"În anii 2008-2009, deţinînd postul de viceministru al Economiei şi Comerţului, săptămînal vizitam Parlamentul şi vedeam că presa poate sta în aceeaşi sală cu deputaţii, fără a crea incomodităţi", a subliniat deputatul comunist.

Vicespicherul Liliana Palihovici a menţionat că "problema nu constă în lipsa de dorinţă de a permite accesul presei în sală".

"Pentru ca presa să aibă acces liber în sală sînt necesare modificări serioase. Se presupunea că vor fi scoase locurile pentru invitaţi, de unde operatorii şi reporterii vor putea monitoriza activitatea deputaţilor, însă jurnaliştii vor fi nevoiţi să stea în picioare pe tot parcursul şedinţei, ceea ce este foarte incomod. De asemenea, trebuie trasate noi reţele de energie electrică, instalate prize suplimentare. Acum, cu părere de rău, nu ne putem ocupa de acest aspect", a spus Palihovici.

Şedinţele actualei sesiuni a Parlamentului au loc în sala de şedinţe renovată, care a fost restaurată complet concomitent cu clădirea parlamentului peste cinci ani de la protestele din aprilie 2009, jurnaliştilor fiindu-le interzis accesul în sală. Pentru presă a fost amenajată o încăpere separată. Însă încăperea nu este spaţioasă, jurnaliştii se plîng că sînt nevoiţi să stea înghesuiţi şi califică acţiunile parlamentarilor drept tentativă de a limita libertatea de exprimare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?