Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

ȘOC: Planurile coaliției de guvernare privind asocierea cu UE au eșuat

14 feb. 2014,, 18:10   Politică
14442 19
Foto: gzt.md
„Consider că declarația deputatului fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Valentina Stratan, despre apariția unor forțe care intenționează să creeze o nouă fracțiune prin cumpărarea deputaților PLDM și PD, este întemeiată. Cred că un asemenea joc are loc, iar scopul final va fi nu doar nesemnarea documetelor de asociere cu UE și a Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător, dar și crearea unei coaliții, iar ulterior a unui partid nou pentru participarea la lupta electorală pentru accederea în viitorul Parlament”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitalie Andrievschi.

Potrivit expertului, ar putea fi vorba de un proiect politic al României, care reacționează destul de bolnăvicios la faptul că Moldova ar putea obține de sine stătător regim fără vize cu UE. „Crearea unei anumite atmosfere și în final nesemnarea acordurilor de la Vilnius va lăsa Moldovei o singură portiță spre UE – prin intergrarea, unirea cu România. În afară de aceasta, în cazul în care Moldova va obține regim fără vize cu UE moldovenii își vor pierde interesul față de pașapoartele românești. Or, aceasta ar putea avea consecințe negative pentru unele forțe politice din România, cum ar fi acumularea voturilor în timpul alegerilor din contul moldovenilor cu pașaport românesc”, consideră Andrievschi.

„Nu trebuie de exclus nici varinata că acest joc este dus de domnii Platon și Usatîi, în comun sau separat. În acest caz, avînd în vedere statutul și caracterele acestora, proiectul ar putea avea nu atît o conotație politică, cît economică. Este posibil că băieții au hotărît să-și realizeze proiectele lor de afaceri”, a precizat interlocutorul.

Vitalie Andrievschi a amintit că în acest moment Coaliția pentru Guvernare Proeuropeană nu are o majoritate chiar așa de mare în Parlament, de aceea plecarea a 5-6 deputați poate reseta întreg organul legislativ. În această situație din nou va crește interesul față de liberalii supărați și încă nu se știe ce comportament vor avea aceștea după toate umilințele suportate din partea foștilor colegi de alinață.

„Se poate de presupus că acum liderii partidelor de risc le vor arăta din deget deputaților săi, însă nu se știe dacă aceasta va avea efect. Cu atît mai mult că liderii de partid află despre intenția deputaților de a părăsi fracțiunea pe neașteptate, chiar în sala de ședințe. În schimb, logica potențialilor dezertori este lesne de înțeles: cineva înțelege că ar putea să nu mai fie inclus în listele de partid la alegeri sau că va fi plasat pe un loc fără șanse de a accede în Parlament. De ce atunci să nu-și consolideze starea financiară și să nu-și încheie mandatul în calitate de deputat de altă culoare?! Situația este foarte curioasă și presărează un pic de piper în mîncarea de post a integratorilor europeni, de care deja societatea noastră civilă s-a cam săturat”, a conchis Vitalie Andrievschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?