Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Vicepremierul pentru reintegrare se pronunţă pentru discutarea în cadrul negocierilor în formatul 5+2 a subiectelor „coşului trei”

4 feb. 2014,, 13:08   Politică
3525 1
Foto: noi.md
Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, consideră necesară demararea discuţiilor în cadrul negocierilor în formatul 5+2, asupra subiectelor aşa-numitului „al treilea coş”. Potrivit agenţiei „Infotag”, care face referire al Serviciul de presă al Biroului pentru Reintegrare de pe lîngă Guvern, despre aceasta vicepremierul a declarat luni, în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev.

„În anul curent trebuie să obţinem un progres pe toate cele trei coşuri convenţionale din agenda negocierilor, în special, demararea discuţiilor asupra subiectelor din coşul trei, care include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării definitive a conflictului transnistrean”, a menţionat Carpov.

În comunicatul de presă nu se vorbeşte nimic despre poziţia lui Gubarev în privinţa acestui subiect. Este ştiut că delegaţiile Rusiei şi Transnistriei în procesul de negocieri în formatul 5+2 se pronunţă categoric împotriva discutării subiectelor din coşul trei. Aceştia consideră că pentru aceasta încă nu există condiţii corespunzătoare, deoarece nu au fost soluţionate problemele de caracter economic, social şi umanitar. Săptămîna trecută, ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, a declarat că „dacă delegaţia Moldovei în cadrul negocierilor va insista asupra discutării subiectelor coşului trei, atunci reprezentanţii Transnistriei şi Rusiei vor părăsi şedinţa”.

Potrivit comunicatului, în cadrul întrevederii, Carpov şi Gubarev „au discutat ultimele evenimente din procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi cursul de pregătire pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, pe 27-28 februarie la Viena”. De asemenea, s-au discutat rezultatele recentei întrevederi a reprezentanţilor Chişinăului şi Tiraspolului şi vizitei la Chişinău şi Tiraspol a reprezentantului special al OSCE, Radojko Bogojevic. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii în privinţa întrevederii premierului moldovean Iurie Leancă cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk, care este preconizată pentru a doua jumătate a lunii februarie.

„O atenţie specială în cadrul întrevederii a fost acordată interacţiunii dintre cele două maluri în contextul noilor evoluţii în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, se menţionează în comunicat.

„Scopul primordial în apropierea noastră de UE este acordarea beneficiilor tuturor cetăţenilor ţării, indiferent pe ce mal al rîului Nistru locuiesc. Sîntem pregătiţi să oferim tot sprijinul şi consultanţa de care este nevoie pentru a include şi regiunea transnistreană în aceste procese”, a subliniat Carpov.

În cadrul întrevederii s-au discutat şi problemele funcţionării în Transnistria a şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine, care se subordonează Chişinăului, precum şi situaţia din zona de securitate de pe Nistru. Participanţii la întrevedere au menţionat în special necesitatea de abţinere de la acţiuni unilaterale, ce pot duce la înrăutăţirea situaţiei din regiune.

Serghei Gubarev şi-a exprimat speranţa că „prima rundă de negocieri în formatul 5+2 din acest an va aduce rezultate pozitive procesului de reglementare şi impulsionării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?