Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Coaliția de guvernare nu consideră agricultura o prioritate pentru Moldova – declarație (VIDEO)

22 ian. 2014,, 14:50   Societate
4596 4
Foto: noi.md
”Nu pot nici să înțeleg, nici să explic logica coaliției de guvernare, care nu a inclus dezvoltarea agriculturii în lista priorităților Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova-2020”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Interlocutorul a amintit că în structura PIB-ului agricultura ocupă circa 10%, mai puțin decît ponderea industriei sau a comerțului. Însă agricultura în Moldova nu este doar o simplă ramură a economiei. Ea joacă un rol enorm în plan social și în anii următori această situație nu va putea fi schimbată fără consecințe sociale serioase. În domeniul agrar este antrenată 30% din populația ocupată a țării, în mediul rural locuiește circa 60% din populația Moldovei, care, într-un fel sau altul, trăiește din agricultură. Industria alimentară, care constituie 40% toată industria țării, la fel activează în baza materiei prime agricole.

„Explicați-mi de ce s-a ghidat Guvernul atunci cînd a declarat lista priorităților dezvoltării economice și reducerii nivelului sărăciei, „uitînd” în totalitate de agricultură”, s-a revoltat președintele uniunii.

Alexandru Slusari a explicat de ce este nevoie a declara prioritate dezvoltarea agriculturii. În acest caz donatorii externi intervin la finanțarea diferitor programe de dezvoltare a sectorului, iar în condițiile actualului nivel de subvenționare a agriculturii, în Moldova această finanțare este vitală. Subvențiile de 400 de milioane de lei alocate anul trecut, cele în mărime de 500 de milioane de lei preconizate pentru anul curent și 100 de milioane de lei din partea UE reprezintă o sumă mizeră comparativ cu minimul de 1 miliard de lei necesari în prezent, cu dublarea anuală a sumei timp de 5 ani.

„Am semnat deja Acordul de liber schimb cu UE și, dacă în următorii 5 ani nu vom moderniza în totalitate producția agricolă, atunci, după încheierea perioadei de tranziție prevăzute, complexul agroindustrial al Moldovei va dispărea”, susține specialistul.

„Deja e tîrziu să ne plîngem că pentru actuala putere agricultura reprezintă un domeniu secundar – despre aceasta a declarat nu o dată ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Acest lucru este foarte clar demonstrat și de cifre. Astfel, subvențiile statului la un hectar constituie 18 euro (în Rusia și Ucraina – pînă la 80 de euro, în România – 130 de euro, în statele UE – 250 de euro). În țările din zona euro subvențiile în agricultură alcătuiesc 40-45% din PIB, iar în statele din nordul Europei, unde condițiile climaterice sînt mai puțin favorabile, subvențiile ating 70%. În Moldova subvențiile în agricultură constituie doar 2% din PIB. Să continui? Iar acum o întrebare pur ritorică: va rezista sectorul nostru agricol concurenței cu mărfurile europene?”, a menționat Slusari.

„Problema dacă va fi sau nu va fi agricultură în Moldova se va decide în următorii 5 ani. Consider că încă se mai poate face ceva ca agricultura ”să fie”. Asta depinde de voința politică a Guvernului”, a conchis Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?