X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

SUA vor disloca 3.000 de teroriști în apropiere de Moldova?

5 ian. 2014,, 14:09   Politică
20357 27
Foto: publika.md
În ultimii doi ani, Statele Unite susținute de ONU încearcă, fără succes, să mute din Irak în mod formal fosta organizație teroristă a Mujahedinilor poporului iranian (MEK, Mujahedin-e Hulk). "Formal" - pentru că, din lista de extremiști organizația a fost eliminată doar un an în urmă, cu participarea activă a Washingtonului oficial.

În calitate de locație de perspectivă pentru amplasarea celor 3.000 de militanți Statele Unite au în vedere teritoriul României, și anume orașul Craiova. Problema respectivă a fost discutată în cadrul întrevederii secretarul de stat american John Kerry și ministrul român de Externe, Titus Corlățean, la Bruxelles, la începutul lunii decembrie 2013.

La începutul anului trecut, Albania și Germania au anunțat disponibilitatea de a găzdui cîteva sute din cei 3.000 de luptători. Însă MEK insistă pe amplasarea compactă a întregii grupări. Guvernele țărilor respective au refuzat această solicitare.

La 21 septembrie 2012 secretarul de stat Hillary Clinton a exclus MEK din lista Departamentului de Stat al SUA a organizațiilor teroriste internaționale. Cu toate acestea, MEK este încă considerat un grup terorist în Irak și Iran. Guvernul irakian șiit, care a venit la putere după invazia SUA din 2003, este ostil membrilor "Mujahedinii-e Hulk" și insistă asupra faptului ca țările care susțin grupul să-l amplaseze pe teritoriul lor.

"Mujahedini-e Hulk" nu este deloc o organizație pașnică. Mai degrabă, poate fi pusă pe picior de egalitate cu talibanii , Al - Qaeda și Al - Dzhabhat Nusra , care s-a bucurat de sprijinul tacit al Statelor Unite la fel de mult și a scăpat de sub control. În plus, Siria, Irak și Afganistan încă nu se pot recupera după activitatea acestora.

La ce se poate aștepta România după ce pe teritoriul ei va apărea o armată de trei mii de luptători, se poate doar ghici. Bloggerii occidentali fac paralele între stabilirea unei baze NATO și posibila apariție de luptători controlați de SUA pe teritoriul românesc.

Dar există și un alt aspect. Amplasarea unui număr atît de mare de luptători în apropierea Moldovei deschide noi oportunități pentru realizarea de scenarii de forță. MEK poate deveni un serios factor destabilizator pentru Transnistria, unde sînt anumite tensiuni între autoritățile moldovenești și pacificatorii ruși.

Anna Mihailenko
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?