X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul a aprobat crearea Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice

17 dec. 2013,, 15:40   Societate
3389 4
Foto: noi.md
În Republica Moldova va apărea o nouă structură – Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, autoritate în domeniul protejării monumentelor, care va activa pe lîngă Ministerul Culturii. Guvernul a aprobat marţi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului.

Potrivit agenţiei „Infotag”, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat în cadrul şedinţei că noua structură va fi formată din 14 persoane care au experienţă în domeniul protejării monumentelor istorice. Aceştia vor fi numiţi în funcţii prin ordinul ministrului Culturii şi vor avea un mandat de trei ani.

Ministrul a menţionat că acest Consiliu va avea drept scop aprobarea reglementărilor în domeniul protejării monumentelor. De asemenea, Consiliul va propune monumente istorice pentru a fi incluse în lista patrimoniului mondial UNESCO. Cheltuielile pentru susţinerea activităţii Consiliului în anul 2014 vor fi de 205 mii de lei.

Premierul Iurie Leancă a acceptat crearea Consiliului, precizînd că în paralel este necesară crearea unui consiliu obştesc, din care ar putea face parte inclusiv oameni de afaceri, pentru a identifica resurse financiare în vederea restaurării monumentelor istorice.

„Monumentele istorice degradează şi, dacă nu le vom proteja acum, atunci peste doi-trei ani nu vom mai avea ce proteja. Restaurarea edificiilor istorice va contribui şi la dezvoltarea turismului”, a spus premierul.

Monica Babuc a susţinut propunerea premierului, precizînd că pe întreg teritoriul ţării sînt numeroase conace, case boiereşti, care ar putea reprezenta adevărate puncte de atracţie turistică.

„Resursele financiare alocate la rubrica investiţii capitale nu sînt suficiente pentru a rezolva problema restaurărilor. Poate ar trebui să atragem şi investiţii din exterior”, a propus ministrul.

Însă ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că niciun investitor străin nu va veni în Moldova pentru a ne restaura monumentele.

„Pînă acum restaurarea monumentelor istorice nu a reprezentat o prioritate pentru autorităţi şi cred că nu va reprezenta interes nici în următorii 20 de ani. Experienţa altor state demonstrează că aceste obiective trebuie privatizate sau date în concesiune, cu condiţia de a fi păstrate elementele de arhitectură”, a spus Arapu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?