X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

IFPS: Circa 85% din întreprinderile de stat nu funcționează, iar jumătate din cele rămase generează pierderi

11 dec. 2013,, 11:14   Economie
3748 3
Foto: logos.press.md
Circa 85% din întreprinderile de stat din Republica Moldova nu activează, iar aproape jumătate din cele rămase generează, an de an, pierderi, transmite NOI.md. Declarația aparține șefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, și a fost făcută în cadrul unei mese rotunde cu participarea reprezentanţilor ministerelor responsabile de gestionarea întreprinderilor de stat. Ion Prisăcaru a menţionat că din totalul celor 1530 de întreprinderi de stat 1289 nu activează (circa 85%), iar, din cele 241 care au activităţi, circa 100 generează, an de an, doar pierderi.

Şeful IFPS s-a arătat nemulțumit de activitatea ineficientă a întreprinderilor de stat aflate în gestionarea ministerelor de resort, menționînd contribuția lor nesemnificativă la formarea bugetului public național. Potrivit lui Prisăcaru, deseori gestionarea acestor agenţi economici se face cu grave abateri de la legislaţia în vigoare, în mediul lor fiind atestate cazuri de evaziune fiscală, precum achitarea în plic a salariilor, lipsa evidenţei veniturilor reale etc. În plus, foarte multe întreprinderi sînt, de fapt, falimentare.

În acest context, șeful IFPS a declarat că se impun acţiuni imediate pentru a redresa situaţia, întreprinderile care generează pierderi urmînd să fie reorganizate sau să facă obiectul unor procese de insolvabilitate. În situaţia în care un agent economic de stat nu demonstrează niciun indiciu că lucrurile ar putea fi schimbate în bine şi, an de an, generează pierderi substanţiale, nu achită impozite etc., atunci această întreprindere trebuie să fie declarată, prin procedură, insolvabilă, în pofida anumitor riscuri cu caracter social. Ion Prisăcaru a chemat autorităţile responsabile de administrarea întreprinderilor de stat să depună eforturi susţinute pentru a implementa un management modern. Potrivit șefului IFPS, există suficiente rezerve neexplorate, în multe cazuri existînd toate premisele pentru a impulsiona activitatea întreprinderilor de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?