Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Rusia va apăra drepturile investitorilor săi care participă la dezvoltarea aeroportului din Chișinău

27 noi. 2013,, 10:20   Economie
3679 0
Foto: noi.md
Guvernul Rusiei a trasat sarcinile pentru respectarea drepturilor investitorilor ruși care participă la dezvoltarea aeroportului din Chișinău. Astfel de directive au primit Ministerul Dezvoltării Economice, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor din Rusia în timpul unei reuniuni a prezidiului guvernului, informează NOI.md.

De remarcat faptul că cîștigătorul concursului privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost declarat anterior holdingul rus „Avia Invest”, care s-a angajat să investească în infrastructura aeroportului capitalei cel puțin 244,2 milioane de euro, inclusiv cel puțin 45 de milioane de euro în prima etapă.

Fondurile în cauză vor fi utilizate pentru a extinde clădirea terminalului aeroportului, construcţia unei parcări multietajate, modernizarea pistei, peronului, sistemului de iluminare, de drenaj, ceea ce va permite primirea aeronavelor de mare capacitate de categoria D. Iar acest lucru va permite, la rîndul său, creșterea fluxului de pasageri pe aeroportul din Chișinău datorită introducerii noilor destinații și creșterea fluxului de pasageri de tranzit, inclusiv din Orientul Îndepărtat Rus și ţările din Asia, care vor folosi aeroportul capitalei Republicii Moldova ca punct de tranzit pentru zboruri în UE.

Cea de-a doua etapă, pe parcursul a 2 ani, după atingerea unui flux de pasageri de 2,6 milioane pe an, investițiile holdingului „Avia Invest” în dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău ar trebui să constituie 115 milioane de euro. Se preconizează ca aceste fonduri să fie folosite la construcția unui nou terminal pentru pasageri, a terminalului cargo și pentru extinderea parcării auto.

La cea de-a III-a etapă, timp de 2 ani după creșterea fluxului de pasageri pînă la 3,2 milioane pe an, investițiile trebuie să constituie cel puțin 83 de milioane de euro. Se preconizează ca acești bani să fie cheltuiţi la modernizarea aeroportului, lărgirea noului terminal și a parcării auto, modernizării infrastructurii.

Odată ce aeroportul din Chișinău a fost dat în concesiune, guvernul își propune să-l transforme într-un hub (centru de tranzit) regional, folosind la maxim acordul privind liberalizarea spațiului aerian dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, pentru a permite cît mai multor companii aeriene străine să apeleze la serviciile aeroportului din capitala Republicii Moldova și să crească în mod semnificativ fluxul de pasageri.

Ceva mai devreme Tatiana Semenova, vicepreşedinta companiei „Komaks”, care face parte din consorțiul rus „Avia Invest”, a declarat că ei planifică să transforme Aeroportul Internațional Chișinău într-un puternic hub regional, fluxul de pasageri al căruia ar putea creşte pînă la 5,5 milioane pînă în anul 2030.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?