Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Dungaciu: La Vilnius va fi un eșec, dacă Ucraina nu semnează Acordul

23 noi. 2013,, 02:45   Politică
6920 4
Foto: evz.ro
Dacă Ucraina nu va semna Acordul de asociere cu UE, atunci la Vilnius va fi un eșec, iar acest lucru va greva asupra viitorului Republicii Moldova. De această părere este geopoliticianul român, Dan Dungaciu.

Potrivit lui Dungaciu, gestul pe care l-au făcut ucrainenii pune presiune enormă pe parteneriatul estic. „Acest lucru arată că Parteneriatul Estic devine ceea ce unii la începutul acestui parteneriat spuneau – anume un soi de politică care este menită să țină țările în afara UE, nu să le ducă înăuntru. Din acest punct de vedere, integrarea Moldovei în parteneriatul estic a fost de la început un enorm ghinion pentru RM. A fost de la început o asociere care nu a fost favorabilă Republicii Moldova”, a declarat Dan Dungaciu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Sigur că unii vor spune că e și o oportunitate în faptul că Ucraina nu semnează. Eu cred că n-ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece. Va fi o oportunitate teoretică pe care va fi foarte greu s-o fructifici dacă nu te transformi, inclusiv în interior, dacă RM nu va mai arăta așa cum arăta, din păcate, în 2013. După scandalul de la începutul anului 2013, pe care diplomații nu l-au uitat, asemenea lucruri nu mai au dreptul să se întîmple de aici înainte. Percepția creează realități și decizie politică la Bruxelles”, a precizat sociologul.

Dungaciu a remarcat că drumul european al Republicii Moldova va fi mult mai greu fără semnătura Ucrainei.

„Nu trebuie să ne facem iluzii. Nesemnarea Ucrainei va trimite la Bruxelles semnale extrem de negative. Liberalizarea vizelor despre care se vorbește va fi o sarcină și mai dificila pentru RM. La Vilnius nu se va da nicio perspectivă europeană țărilor din parteneriatul estic și RM va trebui să facă totul ca să arate că nu mai este de facto, dacă nu de jure, în Parteneriatul Estic. RM trebuie să se extragă, dacă vreți, din acest spațiu, dacă mai vrea să spere că parcursul ei european va fi într-un fel împlinit. Nu mai e cazul să ne facem iluzii. Republica Moldova trebuie să se schimbe, atitudinea politicienilor trebuie să se schimbe, modul lor de a face politică trebuie să se schimbe”, a opinat geopoliticianul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?