X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Comuniștii moldoveni pregătesc pentru coaliție un marș bizar

9 noi. 2013,, 03:08   Societate
4690 3
Foto: tribuna.md
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a numit ziua "demontării pașnice a puterii".

Băiatul legendar, care în glumă speria orașul cu venirea lupilor, la urma urmei, a atenuat vigilența locuitorilor. Cînd prădătorii într-adevăr au venit, nimeni nu l-a mai crezut. Comuniștii moldoveni vor fi, probabil, fericiți dacă la această amenințare a lor, puterea va reacționa cu același dispreț. Doar că, în cazul lor, acest lucru nu înseamnă că vor fi capabili de a o realiza.

Cu toate acestea, ultimatumul sonorizat în ziua revoluției din octombrie conta pe asocieri directe și explicite. Una dintre ele nu a lăsat nicio îndoială cu privire la izvorul inspirației revoluționare a adepților lui Lenin. Căci pentru Moldova, cum pretind ei, întîrzierea se asociază cu moartea.

Summit-ul "Parteneriatului Estic" va avea loc la Vilnius, peste 20 de zile. Prin urmare, nu mai tîrziu de 21 noiembrie, guvernul trebuie să demisioneze, să fie declarate alegeri anticipate și un referendum cu privire la aderarea la Uniunea Vamală.

Cerințele sînt definitive, nu pot fi contestate sau supuse la un compromis. În cazul în care coaliția nu le îndeplinește, apoi cu o săptămână înainte de "momentul istoric" Partidul Comuniștilor din Republica Moldova adună în piața principală a Chișinăului susținătorii săi și începe "demontarea pașnică a puterii".

Deocamdată coaliția de guvernămînt nu pare speriată de moarte. Răspunsul său – sarcasmul la limita batjocurii. În coaliție se întreabă cum se va întîmpla. Din septembrie, comuniștii trăiesc într-o stare de protest permanent. Cu toate că l-au botezat ca începutul unei "revoluții de catifea", dar nu se vede sfîrșitul acesteia.

Timp de două luni au realizat cîteva acțiuni puțin numeroase. Au mai fost două moțiuni de cenzură în parlament condamnate la eșec. Nu prea mult pentru un partid combatant, așa cum se poziționează. Cu toate acestea, ideologii săi au anunțat inițial că un marș de proporții asupra Chișinăului va reprezenta apoteoza campaniei lor. Au avertizat că alte acțiuni sînt doar un preludiu.

Doar că cu două săptămîni înainte de punctul culminant se dovedește că marșul este unul bizar. Nu este clar cum PCRM-ul intenționează să asigure caracterul de masă al acestuia. Iar fără acest caracter nu ai cum dovedi Uniunii Europene că există o altă Moldova – cea cu care UE, posibil, nu ar vrea să aibă de a face. Pentru a fi convingători comuniștii ar trebui nu numai să scoată oamenii în stradă, ci, cel puțin, să nu cedeze oponenților. Aceștia au adunat în week-end-ul trecut la "europromenadă" circa o sută de mii de oameni.

Cu toate acestea, chiar și preponderența numerică a adversarilor nu va descuraja UE. Acest teritoriu este necesar în sine, chiar dacă antagoniștii se vor omorî reciproc. Și acum nevoia este și mai acută. Bruxelles-ul are probleme cu Ucraina. În aceste condiții și Moldova prezintă valoare. Căci nu se pot întoarce de la summit-ul de la Vilnius cu mîinile goale.

Se pare că comuniștii au totul pentru a inversa situația: sprijinul populației, resurse financiare, mass-media și experiență politică. Lipsește puterea. Pentru ea se dă lupta.

Cum n-ar fi, PCRM pemtru a conta pe ceva, ar trebui să vină cu ceva mai substanțial decît "demontarea pașnică a puterii", pentru că nu se poate demonta ceea ce s-a transformat deja într-un loc gol.

Mihail Șeinkman

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?