Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Investitorul la Aeroportul Internaţional Chişinău este un milionar moldovean? (FOTO)

15 oct. 2013,, 12:13   Societate
11051 1
Foto: noi.md
Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus că își face planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova, susține publicația Adevărul.

Pe 2 august 2013, într-o zi de vineri, la Chişinău este fondată compania Avia Invest, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părţi egale între societatea pe acţiuni Habarovski Aeroport şi holdingul Kolomenski Zavod. Peste numai două zile, ambele de odihnă, luni, Avia Invest se înscrie în concursul pentru concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, iar pe 30 august Boris Salov, administratorul companiei, semnează contractul cu Agenţia Proprietăţii Publice.

Dacă despre proprietarii Aeroportului Habarovsk s-a mai scris în presa din Moldova, despre celălalt acţionar al Avia Invest – practic deloc, însă aici surprizele sînt chiar mai mari. Prima vine de la specificul întreprinderii. Uzina situată în localitatea Kolomna din regiunea Moscova este un important producător de locomotive electrice şi diesel din Rusia. Ţinînd cont de specializarea îngustă, participarea acesteia la concesionarea porţilor aeriene ale Republicii Moldova este cel puţin stranie. Compania pare să-şi facă, mai degrabă, intrarea pe piaţă. Următorul pas logic ar fi să participe la proiectele de modernizare a Căii Ferate din Moldova (CFM) ca, într-un final, să preia o parte din întreprinderea moldovenească. La Chişinău se vorbeşte deja că, după restructurarea în trei unităţi comerciale (transportul de pasageri, transportul de mărfuri şi infrastructura feroviară), Calea Ferată ar putea fi concesionată după scenariul aeroportului. Acest lucru este foarte probabil, avînd în vedere faptul că uzina face parte din grupul Transmasholding – cel mai mare producător de locomotive, vagoane şi material rulant feroviar din Rusia.

Printre acţionarii Transmasholding se numără şi Serghei Glinca, un prosper om de afaceri moldovean (locul 154 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere de 650 de milioane de dolari). Născut în 1966, în satul Plopi din raionul Rîbniţa, Glinca este o persoană aproape necunoscută în Moldova, dar şi peste hotare. Pe internet pot fi găsite doar două poze cu el şi acelea graţie presei din Estonia. De altfel, această ţară i-a devenit a doua patrie. Aici, încă în 1990, el a fondat prima sa companie de transport a materiei prime din Rusia spre Occident, prin porturile din Estonia, avîndu-l ca partener de afaceri pe Rustam Axenenko, fiul fostului ministru rus al transporturilor.


Una dintre puţinele fotografii l-a surprins pe Serghei Glinca alături de Anna Maria Galojan, ziaristă şi lideră a unei mişcări de tineret din Estonia, care în prezent este dată în urmărire internaţională FOTO: publik.delfi.ee
(adevarul.ro)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?