X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Expert: Mesajul lui Füle a fost unul triumfalist

4 oct. 2013,, 13:21   Politică
5083 8
Foto: noi.md
Comisarul european pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Štefan Füle, a dat ieri asigurări că acordurile care urmează să fie parafate de R.Moldova în noiembrie la Vilnius, vor aduce beneficii enorme cetățenilor noștri. Mesajul demnitarului european a trezit diverse comentarii în rîndul experților moldoveni. În timp ce unii spun că Moldova înregistrează o dinamică pozitivă, alții susțin că după Vilnius problemele în țara noastră vor rămîne aceleași.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a declarat pentru NOI.md că discursul lui Štefan Füle a fost unul triumfalist. „Despe care stabilitate politică vorbește dl Füle? Despe repulsia populației față de această guvernare? Sau despre protestele opoziției, căreia i s-au alăturat mii de oameni din țară? Sau despre intenția cetățenilor din sudul țării de a organiza referendum vizavi de vectorul politicii externe? Cine îl dezinformează pe înaltul oficial? Füle comite aceeași greșeală deja de 4 ani. Pînă în 2009, majoritatea oficialilor europeni care ne vizitau aveau în program întrevederi obligatorii cu opoziția și societatea civilă. Nu doar cu organizațiile de pe lînga Guvern, cum este astăzi”, a mai menționat expertul.

Pe de altă parte, expertul politic, Ion Tăbîrță, a spus pentru NOI.md că, deși Moldova nu are înregistrate progrese în mai multe domenii, oricum, se observă o dinamică pozitivă. “Europenii ne susțin în continuare în demersul nostru de integrare europeană, dar cu cît mai mult ne apropiem de UE, cu atît mai înalte sînt cerințele impuse. Totodată, trebuie să spunem că există state deja membre ale comunității europene, ca România și Bulgaria, care nu fac față tuturor rigorilor UE. Moldova a înregistrat o dinamică pozitivă, deși nu este tocmai cea așteptată. Dar ne mișcăm înainte”, a opinat Tăbîrță.

După Vilnius, problemele existente în R. Moldova vor rămîne aceleași, se arată însă convins Valeriu Ostalep. “Cuvinte frumoase despre Vilinius, vize și comerț liber am auzit pentru o viață înainte. După parafare, după semnare, după ratificare - realitățile rămîn aceleași. Regim fără vize ni s-a promis încă în 2012. Și se știe foarte bine că nu îl vom avea nici în 2014. Moldova are nevoie de soluții concrete, și nu de vorbe goale – acesta ar fi cel mai mai mare ajutor, pe care ni-l poate oferi UE: încetarea discursurilor triumfaliste lipsite de orice sens și cooperarea pe bază de interes real, nu unul geopolitic. Pentru că asta, de fapt, se întîmplă de 4 ani”, a conchis Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?