X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Promo-Lex: Procuratura, CSM și CNA – restanțiere la capitolul reformă în justiție

11 sep. 2013,, 11:49   Societate
2729 0
Foto: noi.md
Procesul de reformă în justiție se desfășoară destul de lent – despre aceasta au declarat reprezentanții Asociației Promo-Lex și ai Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) în cadrul unei conferințe de presă, notează NOI.md.

Concluzia se conține în datele unui raport întocmit de cele două asociații și care vizează evaluarea realizării acțiunilor privind implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiției (SRSJ), perioada de monitorizare fiind 1 aprilie - 30 iunie 2013.

„S-au constatat mai multe restanțe, astfel, din cele 101 de acțiuni ale SRSJ rămase din 2012 au fost realizate doar 44. Cît ține de acțiunile ce urmau a fi implementate în trimestrul doi 2013, situația este și mai gravă. Din cele 31 de acțiuni preconizate, au fost realizate doar șase. În consecință, putem afirma că realizarea Planului de acțiuni privind implementarea SRSJ se desfășoară foarte lent”, a spus Olesea Stamate, expert, reprezentant AGER.

Totodată, în raport se constată un aspect pozitiv în ceea ce privește monitorizarea ședințelor de judecată și calitatea actului judecătoresc. „Au fost întocmite chestionare și au fost intervievate 459 de persoane, circa 42 la sută dintre acestea s-au arătat satisfăcute de accesibilitatea informației juridice în instanțele de judecată”, a menționat Pavel Postică, reprezentant Promo-Lex.

De asemenea, în cadrul conferinței, s-a mai menționat despre faptul că există mai multe instituții care au rămas restante la capitolul implementarea reformelor în justiție. Printre acestea au fost numite Procuratura, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției și CNA. „Principala deficiență s-a constatat vizavi de faptul că în instituțiile respective nu au fost efectuate în prealabil studii privind numirea personalului, privind optimizarea cadrelor etc. Iar dacă ne oprim la această etapă, nu putem merge mai departe”, a spus Pavel Postică.

„Dar pot fi apreciate unele aspecte, cum ar fi, de exemplu, crearea Comisiei Naționale pentru Integritate”, a adăugat Olesea Stamate.

Menționăm că acesta este al doilea raport întocmit de Promo-Lex și AGER privind implementarea reformelor în justiție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?