X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Statul a pus capitalizarea BEM în sarcina acţionarilor privaţi

3 sep. 2013,, 16:00   Societate
3497 1
Foto : click.md
După ce a pierdut controlul asupra Băncii de Economii (BEM), statul a pus capitalizarea instituţiei în sarcina investitorilor privaţi.

O sursă de înalt rang din Guvern, care cunoaşte situaţia băncii, a comunicat că statul a urmat recomandările Fondului Monetar Internaţional care recomanda-se demult şi insistent Guvernului să scape de activele din sectorul bancar.

"Sistemul bancar al Moldovei este unul dintre sectoarele cu dezvoltarea cea mai dinamică, capabil să îndeplinească sarcinile care îi sînt atribuite în condiţiile unei concurenţe loiale. La etapa actuală, Guvernul nu avea şanse mari să atragă la BEM un investitor strategic universal, eventual, o mare bancă străină, la scara moldovenească. Iar investirea de fonduri publice, şi aşa nu prea multe, în bancă, fără a avea garanţia că acestea vor fi administrate eficient, nu ar fi fost decît o nouă tentativă de redresare a situaţiei financiare a băncii. Prin menţinerea unui pachet de blocaj de 33,66%, statul şi-a păstrat o pîrghie administrativă eficientă de care poate profita în orice moment", a subliniat interlocutorul.

Anterior a fost anunțat că în cadrul emisiunii de acţiuni închise în valoare de 80 mil. lei pe care ВЕМ a realizat-o în două etape (prima ‒ 13-23 august, a doua ‒ 28-29 august), acţionarii privaţi, potrivit unor informaţii neoficiale, şi-au mărit cotele în capitalul băncii de peste două ori. Aceasta i-a permis unui grup de companii să formeze un pachet consolidat de peste 60% din acţiuni.

Pînă la plasarea emisiei ВЕМ, statul avea la bancă o cotă de 56,13%, pe care acţionarul majoritar o administra prost, pentru că băncile private, în special, Victoriabank şi Moldova-Agroindbank, înregistrau rezultate mult mai bune. După anul 2012 pierderile ВЕМ depăşeau 300 mil. lei, în timp ce Victoriabank şi Agroindbank au încasat beneficii de 220 mil. lei şi 303 mil. lei, respectiv.

Anterior, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, declarase că la Guvern s-a discutat despre varianta de capitalizare a ВЕМ prin intermediul unor injectări private, pe care acţionarii privaţi le garantau cu condiţia să deţină controlul asupra băncii. Din punctul de vedere al regulatorului pieţei, obiectivul major al acţionarilor băncii ar consta în activitatea normală şi eficientă a ВЕМ.

În timpul unui discurs, ţinut în parlament în vara acestui an, Drăguţanu a presupus că statul va aplica un alt plan de capitalizare a băncii în scopul asanării acesteia. Planul prevedea la prima etapă obţinerea unei dezvoltări durabile şi dinamice a ВЕМ datorită capitalului suficient. La etapa a doua se analiza posibilitatea de organizare a unui concurs de investiţii internaţional, la care statul ar fi încercat să-şi comercializeze profitabil pachetul deţinut la bancă.

"Autorităţile au mers pe altă cale, care prevede asanarea ВЕМ de către acţionarii privaţi ai acesteia. Dacă aceasta nu se va întîmpla în perspectiva imediată, sarcina de asanare financiară a băncii nu va fi îndeplinită, ceea ce înseamnă că statul s-a lipsit, în zadar, de pachetul de acţiuni de control de la ВЕМ", a declarat o sursă din BEM.

În viitoarele două săptămîni, conducerea ВЕМ urmează să prezinte rezultatele subscrierii emisiunii de acţiuni închise BNM şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), care urmează să aprobe plasarea acesteia. Un reprezentant al CNPF a spus că emisiunea a fost efectuată în conformitate cu legislaţia, deşi se pare că subscrierea a avut loc nu la valoarea nominală a acţiunilor, ci la preţul pieţei care constituie acum 14 lei pentru o acţiune. Specialişti în domeniul pieţei valorilor înclină să creadă că este puţin probabil ca regulatorii pieţei să poată aproba rezultatele emisiunii închise a ВЕМ, în condiţiile în care chiar statul a efectuat-o, iar BNM şi CNPF îi sînt subordonate indirect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?