X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

A fost inaugurat monumentul victimelor deportărilor staliniste (VIDEO)

23 aug. 2013,, 17:50   Societate
6190 7
Foto: noi.md
La Chișinău a fost inaugurat astăzi monumentul victimelor deportărilor staliniste din scuarul Gării Feroviare. Cu acest prilej, conducerea Primăriei Chișinău și peste 100 de locuitori ai capitalei, printre care zeci de persoane deportate la mijlocul secolului trecut au depus flori în memoria celor care nu s-au mai întors acasă din Siberia, transmite NOI.md.

Monumentul reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar pînă la sfîrşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucăţi de metal, roţi, uşi, geamuri și altele.

Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cîntăreşte circa 15 tone. Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Belarus, şi au durat circa 6 luni. Costul total al proiectului este de circa 24 milioane lei, bani alocaţi din bugetul municipal. Autorul lucrării este sculptorul Iurie Platon.

Deportările din Basarabia au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. În prezent, nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor. Estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?