Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cetatea Soroca se închide pentru vizitatori

10 aug. 2013,, 12:30   Societate
4061 0
Foto: moldovenii.md
De săptămîna viitoare, Cetatea Soroca își va închide ușile pentru vizitatori. Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, în gestiunea căruia se află şi cetatea, a comunicat pentru NOI.md că miercuri, 14 august, Cetatea Soroca intră în reparație.

Renovarea este efectuată în cadrul unii proiect transfrontalier “Bijuteriile medievale: cetăţile Hotin, Soroca şi Suceava”, finanțat de Uniunea Europeană. „Cetatea va fi restaurată parţial. Vor fi amenajate beciurile de la parter, galeriile de circulaţie din lemn și acoperişul. De asemenea, va fi amenajat parcul din jurul cetății. Asfaltul va fi schimbat pe piatră de gresie, cum a și fost cîndva. Va fi construit un veceu public pentru vizitatori, pentru că la noi problema asta e încă din anii 80. Mai avem în proiect construcția unor buticuri de suvenire și unei porțiuni de 5 kilometri de drum în orașul Soroca”, a specificat Nicolae Bulat.

Lucrările de restaurare a cetății urmează a fi efectuate de o firmă din România, care a reabilitat anterior Cetatea Neamţ. „Deja am semnat contractul de restaurare parțială a cetății și amenajare a spațiului aferent. Săptămîna viitoare, miercuri, meșterii vor fi deja la Soroca. Cetatea mai lucrează pînă duminică. E posibil marți să mai fie deschisă pentru ultimii vizitatori. După restaurare și amenajare s-ar putea să majorăm simbolic taxa de intrare în cetate pentru vizitatori”, a precizat Nicolae Bulat.

Procesul de restaurare va dura pînă pe 18 mai 2014, Ziua Internațională a Muzeelor. Costul estimativ al lucrărilor este de 2 milioane de euro. În prezent, taxa pentru vizitarea cetății constituie 2 lei pentru copii și 3 lei pentru adulți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?