Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Încă 10 mil. euro pentru susținerea reformei justiției în Moldova (VIDEO)

7 aug. 2013,, 14:25   Societate
2792 1
Foto: noi.md
Ministerul Justiției va beneficia în următorii trei ani de asistență informațională în procesul de reformare a sistemului judiciar. Un proiect în acest sens, susținut de Uniunea Europeană, a fost lansat astăzi la Chișinău, transmite NOI.md.

Proiectul este parte a unui program de asistență tehnică în valoare de 10 milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană. Scopul acestuia este de a susține edificarea unui sistem de justiție eficient, independent, transparent și profesionist în R. Moldova.

La modul practic, acesta prevede oferirea de expertiză internațională relevantă în domeniu. Este vorba despre planificare strategică, management financiar, monitorizarea și evaluarea indicatorilor de performanță și facilitarea comunicării cu societatea civilă, instituțiile donatoare și mass-media.

”În acest proces sînt implicați sute de profesioniști din diferite domenii. Proiectul este primul din seria celor patru finanțate de UE în domeniul reformării justiției. Vom beneficia de suport instituțional. O componentă importantă este dezvoltarea capacităților de asimilare. În realitate este un exercițiu complex și complicat. Justiția trebuie să fie aceeași pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Orice persoana care a săvîrșit delict urmează sa fie trasă la răspundere”, a precizat Oleg Efrim.

În context, reprezentantul permanent al Delegaţiei UE în R. Moldova, Dirk Shuebel, a subliniat că primul proiect din program are un buget total de 2,2 milioane de euro oferit. ”Lupta cu corupția este cea mai mare problemă a R. Moldova. Reforma justiției reprezintă unica problema majoră în calea europeană a R. Moldova. Acest suport nu va fi îndreptat pentru majorarea salariilor. Vor fi elaborate strategii și planuri în acest domeniu. De fapt, obiectivul general este de accelera reforma durabilă. UE nu s-ar apuca de acest proiect, dacă nu ar avea încredere în succesul acestei reforme”, a precizat Dirk Shuebel.

Conform ultimelor sondaje, sistemul judecătoresc din R. Moldova se confruntă pe de o parte cu lipsa independenței, responsabilității, eficienței și transparenței, iar pe de altă parte – cu un înalt grad de corupție și un nivel scăzut de încredere a populației.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?