X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Experţii apreciază diferit calitatea actului de justiţie în Republica Moldova

7 aug. 2013,, 13:07   Societate
2933 3
Foto: polisos.com
În timp ce unii experţi din Republica Moldova consideră că în ultimii ani calitatea actului de justiţie a crescut simţitor, alţii, dimpotrivă, consideră că lucrurile au degradat şi mai mult.

Solicitat de reporterul "Infotag" să dea o apreciere calităţii actului de justiţie după ce autorităţile Republicii Moldova au lansat un amplu program de reformă în domeniul justiţiei cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, avocatul Vitalie Nagacevschi a declarat că, în opinia sa, lucrurile s-au îmbunătăţit în ultimii ani, o dovadă în acest sens constituind numărul cererilor declarate admisibile de către CEDO.

"Dacă în 2011 numărul cererilor admisibile la CEDO din partea cetăţenilor R.Moldova era la nivelul de circa 30%, atunci în 2012, această cifră a scăzut pînă la 5%. Acest lucru vorbeşte despre faptul că în ultimul timp calitatea actului de justiţie a crescut", spune Vitalie Nagacevschi.

Juristul Teo Cîrnaţ, de asemenea, consideră că, deşi există încă foarte multe probleme în sistem, în ultimii ani se observă totuşi o îmbunătăţire a calităţii actului de justiţie.

"În ultimul timp, instanţele de judecată au devenit mai transparente, plasînd pe pagina web hotărîrile de judecată şi anunţînd despre ora desfăşurării şedinţelor, astfel încît cetăţenii să nu aştepte toată ziua la uşa judecătorului. Totodată, în ultimul timp nu am fost martori la exproprieri de bunuri ale unor agenţi economici prin intermediul instanţelor de judecată", a spus Teo Cîrnaţ.

Pe de altă parte, avocatul Ana Ursachi consideră că în ultimii ani calitatea actului de justiţie a scăzut dramatic, iar acest fapt este determinat de valul de atacuri raider produse începînd cu anul 2011, inclusiv cu participarea judecătorilor din cadrul Curţii Supreme de Justiţie şi ai Curţilor de Apel.

"Drept rezultat, încrederea cetăţenilor în actul de justiţie s-a diminuat, iar oamenii sînt din ce în ce mai neîncrezători că sistemul de justiţie le poate face dreptate. Cel puţin în ultimii doi ani societatea a urmărit cum prin intermediul unor decizii de judecată statul a fost prădat de milioane de lei. În aceste condiţii, cînd averea statului este cedată cu atîta uşurinţă, cum un cetăţean simplu poate să creadă că lui i se va face dreptate?", se întreabă avocatul.

În opinia Anei Ursachi, un alt factor care demonstrează diminuarea calităţii actului de justiţie este creşterea numărului de dosare la comandă examinate de instanţele de judecată.

"Victime ale acestor dosare sînt persoanele care se opun sistemului şi care spun adevărul. Este inadmisibil ca într-un stat care pretinde a fi unul de drept să se întîmple astfel de lucruri", susține sursa citată.

De asemenea, avocatul mai susţine că, după anul 2009, societatea are şi o frică faţă de judecători, după ce niciunul dintre magistraţii care au judecat pe nedrept tinerii în comisariatele de poliţie după protestele din 7 aprilie 2009 nu a fost tras la răspundere.

"Drept, rezultat încrederea cetăţenilor în actul de justiţie a scăzut, iar oamenii nu au convingerea că sistemul judecătoresc îi poate proteja", a conchis Ana Ursachi.

Ministerul Justiţiei a elaborat Strategia de reformă a sectorului justiţiei în Republica Moldova pentru anii 2011-2016, care prevede edificarea unui sector al justiţiei accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist şi responsabil faţă de societate, care să corespundă standardelor europene, să asigure supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului şi să contribuie la asigurarea încrederii societăţii în actul de justiţie. Recent UE a anunţat că va oferi Republicii Moldova 60 mil. euro pentru realizarea Strategiei de reformă a justiţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?