Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Moldova și Belarusul vor să lanseze un zbor direct Chișinău-Minsk

12 dec. 2017,, 16:41   Economie
2546 0

Moldova și Belarusul pledează în favoarea lansării unui zbor direct Chișinău-Minsk și realizării unor noi proiecte comune de investiții în agricultură, industrie și alte domenii.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, acest fapt a fost menționat în cadrul unei întrevederi dintre premierul moldovean, Pavel Filip, și președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, care au mai discutat despre stadiul actual al relațiilor moldo-belaruse și posibilitățile de inițiere a unor noi parteneriate în domeniile de interes reciproc.

Părțile au menționat caracterul ascendent al relațiilor dintre state, optînd pentru continuarea dialogului la toate nivelurile. În special, Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au accentuat importanța continuării cooperării pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică. Următoarea ședință a Comisiei urmează să aibă loc în prima jumătate a anului viitor la Chișinău.

În scopul impulsionării cooperării bilaterale, Pavel Filip a subliniat oportunitatea liberalizării transportului auto de mărfuri și a transportului aerian. Șeful Executivului s-a arătat convins că deschiderea unei curse directe Chișinău-Minsk va dinamiza și mai mult relațiile dintre cele două state.

Printre domeniile unde există o cooperare eficientă și reciproc avantajoasă au fost evidențiate asamblarea în comun a tractoarelor și troleibuzelor. În viitor, urmează să fie asamblate la Chișinău și autobuze. Totodată, oficialii s-au arătat interesați în realizarea proiectelor comune de investiții în sectorul vinicol, agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic. Moldova dorește să preia experiența belarusă în dezvoltarea complexelor animaliere, iar Belarusul este interesat în crearea unei întreprinderi mixte pentru îmbutelierea vinului și a coniacului moldovenesc.


Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au apreciat oportunitatea organizării forumurilor de afaceri, care oferă agenților economici din cele două țări posibilitatea stabilirii contactelor directe și inițierii proiectelor noi. Oficialii s-au pronunțat pentru consolidarea în continuare a parteneriatului moldo-belarus în beneficiul cetățenilor ambelor state, subliniind că prin dialog constructiv au fost înregistrate rezultate concrete.

La finalul întrevederii, Pavel Filip l-a invitat pe Alexandr Lukașenko să efectueze o vizită în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?