Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Suma cu care Banca Transilvania va procura acțiuni ale Victoriabank

24 noi. 2017,, 12:11   Economie
4704 0

Licitația de cumpărare-vînzare a 39,2 la sută a BC Victoriabank va avea loc la Bursa de Valori a Moldovei la 16 ianuarie 2018. Acest pachet intenționează să-l procure Banca Transilvania (din România), relatează NOI.md.

Valoarea totală a tranzacției este estimată la 766,5 milioane de lei. Potrivit datelor Bursei de Valori a Moldovei, la 17 noiembrie a fost depusă cererea de vînzare a 9800473 de acțiuni ale BC Victoriabank (valoarea nominală fiind de 10 lei) la prețul de 78,21 lei o acțiune. Astfel, valoarea totală a pachetului de 39,2 la sută acțiuni ale BC Victoriabank este estimat la 766,49 milioane de lei.

Este vorba despre vînzarea acțiunilor băncii de către unul dintre cei mai mari acționari – Compania Insidown de pe Cipru, a cărei beneficiar este cetățeanul Rusiei Serghei Lobanov.

După cum s-a comunicat anterior, Banca Națională a Moldovei a eliberat Băncii Transilvania autorizația de procurare și deținere, în comun cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a pînă la 100 la sută de acțiuni ale BC Victoriabank, menționînd că acțiunile băncii moldovenești vor fi scoase la vînzare, potrivit deciziei proprietarilor acestora, în condițiile stabilite de regulile pieței reglementate.

Anterior BERD și Banca Transilvania au declarat că, fiind parteneri strategici, ele intenționează să devină proprietari ai pachetului majoritar al acțiunilor Victoriabank, să contribuie la dezvoltarea sectorului bancar al Moldovei.


Banca Transilvania și-a declarat intenția de a procura peste 39 la sută din acțiunile Victoriabank. Anterior BERD a consolidat, prin intermediul Companiei VB Investment Holding, înregistrate în Olanda și aflate în proprietatea și sub controlul BERD, pachetul de 27,56 la sută dintre acțiunile Victoriabank, în vederea restabilirii gestiunii corporative eficiente și atragerii unui investitor strategic puternic în Victoriabank. Totodată, începînd cu 2001, BERD este acționarul băncii Banca Transilvania.

După procurarea de către ultima a pachetului de 39 la sută din acțiuni ale Victoriabank, Banca Transilvania (BT) și BERD vor deține în comun pachetul majoritar al acțiunilor Victoriabank. Potrivit legislației în vigoare, ele vor face o propunere privind răscumpărarea altor acțiuni ale băncii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?