Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Michalko: UE va susține Moldova doar dacă va implementa reformele

28 sep. 2017,, 10:41   Politică
3252 5

Noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în RM, Peter Michalko, a declarat că UE va sprijini în continuare Moldova doar dacă ţara va implementa reformele.

El a făcut această declarație miercuri, la şedinţa clubului de presă.

"UE este interesată ca în Moldova, care este vecină şi parteneră a UE, să fie stabilitate şi dezvoltare durabilă. Bruxellesul va acorda asistenţă pentru implementarea reformelor, ale căror rezultate trebuie să fie resimţite de cetăţenii ţării. Aceste reforme vizează consolidarea democraţiei, îmbunătăţirea instituţiilor publice aflate în serviciul cetăţenilor. Vom monitoriza cu stricteţe procesul reformelor, le vom sprijini dacă vor fi respectate condiţiile stipulate", a spus diplomatul.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, el a menţionat că aceste condiţii sînt stabilite în Acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE.

"Acesta este un document foarte important, care ne apropie. Îndeplinirea criteriilor Acordului va fi un pas important spre dezvoltarea procesului de reforme orientate spre bunăstarea cetăţenilor", a spus Michalko.

Întrebat de jurnalişti despre condiţiile de acordare a asistenţei din partea UE, în valoare de 100 de milioane de euro, el a spus că "aceste condiţii sînt cunoscute". Peter Michalko nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor dacă UE va cere eliminarea reformei sistemului electoral drept condiţie pentru acordarea asistenţei financiare.

"Pentru a oferi asistenţă, există o mulţime de condiţii despre care am vorbit mai sus. Există, de asemenea, condiţii politice care se referă la funcţionarea sistemului democratic, sistemul pluripartit, libertatea presei, statutul societăţii civile, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. În prezent, sîntem la etapa de evaluare a tuturor acestor procese. Principala condiţie o constituie crearea condiţiilor pentru funcţionarea sistemului democratic din ţară", a subliniat Michalko.

El a confirmat informaţia că Moldova a pierdut o parte dintre cei 27 de milioane de euro de asistenţă financiară care urma să fie alocată pentru reforma justiţiei.

"Acordarea asistenţei în acest caz s-a bazat pe evaluarea activităţilor deja efectuate. În ceea ce priveşte evaluarea reformei justiţiei, aceasta nu putea fi pozitivă. În această privinţă există şi evaluarea instituţiilor naţionale. Totul depinde de implementarea reformelor, de gradul de independenţă a justiţiei, de modul în care cetăţenii o evaluează", a spus diplomatul.

El a subliniat că UE finanţează în prezent implementarea a circa 150 de proiecte în Moldova.

"Vom continua aceste proiecte şi vom implementa altele noi. UE intenţionează să sprijine procesul de reforme. Doar că acest sprijin se va baza în continuare pe o analiză mai detaliată a ceea ce s-a făcut deja, precum şi pe monitorizarea reformelor în desfăşurare", a spus Michalko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?