X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Boțan: Revendicările socialiștilor sînt manevre de agitare a opiniei publice

26 sep. 2017,, 11:30   Politică
2514 3

Solicitarea PSRM privind trecerea la regimul prezidențial este deocamdată una fantezistă, opinează analistul politic Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă, citat de NOI.md.

Pentru început, afirmă analistul, socialiștii trebuie să obțină majoritatea constituțională în Parlament, pentru a putea efectua anumite modificări în Constituție. Pînă atunci, toate discuțiile și îndemnurile la trecerea către o republică prezidențială sînt doar manevre de agitare a opiniei publice și de testare a atitudinii cetățenilor, a dedus Igor Boțan.

„Aceste revendicări sînt doar un fel de testare a capacității de mobilizare a partidului. O altă încărcătură ideologică sau de altă natură aceste întruniri nu au”, a comentat el.

Analistul politic mai este de părere că, chiar și în cazul obținerii majorității parlamentare în urma alegerilor următoare, obiectivul modificării Constituției va fi extrem de greu de realizat.

„Acest lucru va fi posibil doar în eventualitatea că Partidul Socialiștilor cîștigă cu majoritatea absolută alegerile parlamentare din 2018, după care, da, vor avea mînă liberă, dar nu foarte liberă, atît timp cît nu știm cum va evolua problema Curții Constituționale. Deci, sînt nuanțe, pentru că Curtea Constituțională are deja răspunsurile la toate întrebările, poate invoca integritatea materiei constituționale, nu poate veni oricine să facă harcea-parcea în Constituție”, a afirmat analistul.


Potrivit lui Igor Boțan, modificarea Constituției prin referendum popular este imposibilă. „Un referendum popular este imposibil. Și domnul Dodon, și adepții socialiștilor știu acest lucru, pentru că modificarea Constituției prin referendum popular înseamnă necesitatea colectării semnăturilor în raioane, cîte 20 de mii, cel puțin, în fiecare raion. Deci, domnul Dodon, cu toată capacitatea sa de mobilizare, nu va fi în stare să colecteze semnăturile în raioane”, a adăugat Igor Boțan.

Duminică, 24 septembrie, Partidul Socialiștilor a organizat acțiuni de protest în trei orașe din țară: Bălți, Cahul și Anenii Noi. La sfîrșitul manifestațiilor, socialiștii adoptat o rezoluție prin care cer ca în Moldova să fie schimbată forma de guvernîmînt prin trecerea la republică prezidențială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?