Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Reglementării moldo-transnistrene niciodată nu a ţinut de competenţa ONU

24 aug. 2017,, 09:51   Politică
4390 13

Problema reglementării moldo-transnistrene niciodată nu a ţinut de competenţa ONU şi unica hotărîre a principalei organizaţii internaţionale în această chestiune arată că eforturile întreprinse în cadrul OSCE sînt destul de suficiente.

De această opinie este fostul ministru al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vladimir Iastrebceak, care a comentat pentru agenţia de presă transnistreană "Novosti Pridnestrovia" apelul conducerii Moldovei la ONU de a include în agenda de lucru a sesiunii Adunării Generale chestiunea privind retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul republicii.

El nu vede nimic rezonabil în acest apel, deoarece, "dacă Republica Moldova ar fi vrut să renunţe la operaţiunea de menţinere a păcii, Chişinăul trebuia să denunţe Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului din 1992".

"Adresîndu-se către Adunarea Generală a ONU, conducerea Moldovei pur şi simplu vrea să-şi facă treaba "cu mîini străine", fără să întreprindă nici un fel de eforturi proprii. Nu există nici un fel de premise politice externe, afară de nişte jocuri politice interne moldoveneşti şi dorinţa de a atrage atenţia la pericolul rusesc care ar exista. Iar dacă nu poţi obţine vreo dovadă, atunci le inventezi, lucru cu care se ocupă cu succes Chişinăul", consideră Iastrebceak.

În opinia sa, retragerea militarilor ruşi şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii pot duce la rezultate destul de negative, chiar pînă la o nouă escaladare a conflictului.

Agenţia de presă transnistreană prezintă şi opinia expertului rus Igor Corotcenko, redactor-şef al revistei "Apărarea naţională", care consideră că adresarea la ONU "este una strict declarativă şi determinată inclusiv de lupta politică internă în Moldova".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?