X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria

23 aug. 2017,, 09:18   Politică
8418 17

Autoritățile de la Chișinău solicită Organizației Națiunilor Unite (ONU) să includă pe ordinea de zi a ședințelor plenare subiectul retragerii trupelor militare ruse din stînga Nistrului, informează NOI.md.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a cerut, prin intermediul unei scrisori, ca subiectul să fie supus dezbaterilor în cadrul celei de-a 72 sesiuni a Adunării Parlamentare ONU, care începe pe 12 septembrie curent.

În demersul înaintat conducerii ONU Moraru argumentează că prezența militarilor ruși pe teritoriul țării noastre reprezintă ”un pericol la adresa securității și păcii la nivel internațional”. El a cerut sprijinul ONU în dezideratul „retragerii necondiționate, ordonate și complete a forțelor armate străine de pe teritoriul național”. Reprezentantul Moldovei a făcut referință la un text din Declarația OSCE, adoptată în 1999, care a salutat „angajamentul Federației Ruse de a finaliza retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova pînă la sfîrșitul anului 2002“.

Menționăm că, pe 21 iulie, Parlamentul a adoptat la propunerea Partidului Democrat o declarație prin care a solicitat părții ruse retragerea trupelor și munițiilor din regiunea transnistreană. Anterior și Curtea Constituțională a calificat drept neconstituțională aflarea trupelor și tehnicii militare străine pe teritoriu Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?