Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Legea care prevede distrugerea Academiei de Științe nu a fost promulgată (FOTO/VIDEO)

21 aug. 2017,, 16:30   Politică
5366 0

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a promulgat legea care prevede distrugerea Academiei de Științe și a sistemului național de atestare și acreditare

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon nu a promulgat Legea nr.190 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul cu privire la știință și Codul educației). Legea a fost adoptată de Parlament fără o analiza minuțioasă a impactului pe care îl pot avea noile prevederi asupră dezvoltării științei, a sistemului de acreditare și atestare în domeniul educației și cercetării în Republica Moldova.

Implementarea acestei legii în varianta existentă conține riscul de distrugere a Academiei de Științe a Moldovei ca principal for științific al țării. Președintele nu neagă necesitatea modificărilor în sistemul de gestionare a AȘM dar nu accepta diminuarea rolului acestei instituții în dezvoltarea științei.

Conform prevederilor legii, Consiliul Naţional de Acreditare şi Atestare (CNAA) se desfiinţează, prin absorbţie, atribuţiile lui fiind transmise Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Educaţie si Cercetare (ANACEC) în subordinea Ministerului Educației. Crearea ANACEC prin reformarea ANACIP (Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional) şi absorbţia CNAA precum şi a Inspectoratului Naţional Şcolar contravine atât principiului de descentralizare a administraţiei publice centrale şi desconcentrare a serviciilor publice, cît şi practicii internaţionale în domeniu.

Decizia Președintelui a fost determinată și de numeroase adresări parvenite din mediul științific și universitar de a nu promulga această lege în redacția actuală.


La inițiativa Președintelui au fost lansate discuții cu reprezentanții universităților și centrelor academice în privința perfecționării actelor normative vizate întru oferirea de noi oportunității în dezvoltarea științei și educației din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?