X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Studiu: Migranţii din Moldova nu vor să revină în Patrie!

21 aug. 2017,, 16:10   Societate
3252 0

Majoritatea absolută a migranţilor muncitori din Moldova nu intenţionează să revină în Patrie.

Acest fapt rezultă din datele unui studiu cartografic al diasporei, realizat de experţii misiunii Moldovei în Organizaţia Internaţională a Migraţiei (OIM).

Potrivit rezultatelor studiului, publicat în cadrul Zilelor Diasporei, moldovenii plecaţi peste hotare în căutarea unui trai mai bun "nu văd perspective ca să revină acasă". Ei susţin că printre principalele cauze care îi determină să nu aibă încredere în Moldova se numără "corupţia, instabilitatea politică şi economică, neîncrederea în sistemul politic şi socioeconomic, "furtul miliardului", experienţa negativă în încercarea de a-şi lansa o afacere în Moldova, viitorul sigur pentru copii peste hotare".

Conform studiului, factorii economici influenţează cel mai des asupra plecării cetăţenilor moldoveni peste hotare. Cele mai mari comunităţi de moldoveni se află în Rusia, Italia şi Israel.

Studiul arată că peste 70% dintre migranţii moldoveni sînt persoane active cu vîrsta de pînă la 40 de ani, cu studii şi cu dorinţa de a se autoafirma. Cu toate acestea, majoritatea absolută a acestora nu lucrează în străinătate după specialitate, fiind angajaţi la muncă necalificată. Femeile, în general, lucrează în calitate de personal de casă, îngrijesc de copii şi de bolnavi, lucrează în domeniul hotelier, iar bărbaţii lucrează în domeniul construcţiilor şi transportului.

Studiul cartografic al diasporei a fost realizat în perioada februarie 2016 – februarie 2017 în şapte ţări. Studiul face parte din proiectul "Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-RM". Proiectul este finanţat de UE în parteneriat cu Guvernul Moldovei.

De menționat că conform sondajului la subiectul dat realizat de compania mld-media, rezultatele sînt total diferite de cele ale OIM menționate mai sus. INFOGRAFICA la subiectul dat poate fi găsită AICI.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?