Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

PCRM: Aniversarea operaţiunii de menţinere a păcii nu e motiv de sărbătoare

27 iul. 2017,, 18:02   Politică
2445 1

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor a emis azi o declaraţie cu privire la aniversarea a 25-a a începutului operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, în care îndeamnă societatea "să nu transforme tragedia într-o farsă şi să nu o sărbătorească, ci să o comemoreze".

PCRM consideră că această operaţiune este "una dintre cele mai reuşite de pe teritoriul fostei URSS, însă acesta nu este un motiv pentru sărbători planificate, concerte, evenimente sociale şi premii speciale".

"Operaţiunea de menţinere a păcii a încheiat o tragedie enormă, un conflict armat sîngeros care a luat viaţa a peste 1100 de concetăţeni; a provocat refugieri în masă, distrugeri; a devenit motivul direct al împărţirii teritoriale a Moldovei, care nici acum nu este depăşit", au explicat comuniştii motivele compătimirii, exprimîndu-şi opinia că, "dacă aşa-numitul preşedinte neconstituţional al Moldovei ar conştientiza toată responsabilitatea sa pentru soarta ţării şi dacă şi-ar înţelege propriile acţiuni, atunci el ar fi astăzi preocupat nu de acordarea premiilor, ci de declararea zilei de 1 august drept Zi de doliu".

PCRM îndeamnă garanţii procesului de pacificare pe Nistru, partenerii internaţionali ai Republicii Moldova "să acorde o mare atenţie la acea retorică provocatoare şi militară pe care o foloseşte regimul uzurpator şi trîntorii lui plătiţi din Chişinău".

"Creşterea zilnică a tensiunii în jurul Transnistriei şi apelurile la schimbarea acestui format pacificator care şi-a demonstrat eficienţa este un joc foarte periculos. Ne îngrijorăm la modul serios că regimul în care cetăţenii Moldovei şi partenerii externi au pierdut încrederea nu va mai avea niciun argument pentru a-şi justifica existenţa, în afară de declanşarea conflictului armat", avertizează comuniştii, care speră că "acest gen de scenariu nu va fi realizat niciodată".

"Sperăm că niciodată pe pămîntul nostru paşnic nu se vor mai repeta evenimentele de acum 25 de ani, că niciodată cetăţenii noştri nu vor mai fi implicaţi într-un război fratricid sîngeros", se menţionează în declaraţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?