X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Parlamentul a aprobat proiectele de legi referitoare la statutul Găgăuziei

22 iul. 2017,, 11:30   Politică
3312 0

Parlamentul a aprobat vineri numai două din cele trei proiecte de legi referitoare la statutul Găgăuziei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, cel de-al treilea document, cel mai important, a fost aprobat în prima lectură, iar a doua lectură a fost amânată pentru toamnă, deoarece documentul poate fi adoptat doar cu voturile a trei cincimi din deputaţi.

Al treilea document presupune că modificările în legea privind statutul Găgăuziei pot fi făcute doar după primirea avizului pozitiv al autorităţilor din autonomie. Deputatul PDM, Corneliu Dudnic, a spus că deputaţii Partidului Socialiştilor mimează că sunt prietenii Găgăuziei. Căci ei au găsit pretext pentru a părăsi şedinţa plenară şi a nu vota documentul.

Prezentând pachetul de legi, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, a menţionat că proiectele de legi propuse permit eliminarea diferitelor interpretări în realizarea atribuţiilor autonomiei.

El a prezentat cele trei documente deodată, fapt ce a trezit nemulţumirea deputaţilor din Partidul Liberal. Ei au vrut să discute fiecare document în parte, însă opinia lor nu a fost susţinută de ceilalţi, de aceea liberalii au părăsit sala în semn de protest.

Celelalte două documente, adoptate în lectură finală, urmăresc ajustarea legislaţiei moldoveneşti la statutul special juridic al Autonomiei Găgăuze. Primul stabileşte conferă autonomiei statut de unitate teritorial-administrativă specială, iar al doilea permite autorităţilor din regiune să schimbe denumirea localităţilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?