X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Complexul de lux al fostului președinte Ianukovici la trei ani după ce a fugit din Ucraina

4 iul. 2017,, 10:40   Externe
2587 2

Renumita franzelă din aur, terenuri de tenis, ring de box, o grădină zoologică, piscine și o biserică poleită cu aur.

Nu este un proiect inexistent, ci condițiile pe care și le-a creat fostul președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, la reședința sa, numită în popor și muzeul corupției. La trei ani de cînd fostul șef de stat a părăsit țara, acest complex continuă să supravieţuiască și a fost transformat de opoziția de la Kiev într-un loc perfect pentru turiști.

Construită asemeni unui puzzle, în interior, reședința este spectaculoasă. Aceasta are cinci etaje, trei dintre care sînt în subsol. Fostul președinte al Ucrainei a adunat aici cele mai scumpe obiecte din întreaga lume și chiar din diferite perioade ale istoriei. Casa mai este dotată cu o sală de cinema, o biserică poleită în aur, iar ghiveciurile pentru flori sînt îmbrăcate în... piele de șarpe.

„Aici avem fașnetă. Este confecționată din lemn roșu. Este făcută în Elveția în doar 20 de exemplare și din cele 20, aceasta este al 16-lea exemplar. O persoană din Elveția a fost aici în excursie și a spus că valorează 460 de mii de euro sau dolari”, povestește Petru Pleinic, ghid.

Și desigur renumitul pian alb.


„Acesta este pianul cu autograful lui John Lenon. În lume sînt doar 25 de exemplare. Din această serie, acesta este al doilea exemplar”.

După ce Victor Inukovici a fugit din țară, conacul a intrat în administrarea persoanelor strămutate din regiuni precum Donețk. Refugiații trăiesc pe teritoriul reședinței și au grijă de ea, însă fără a plăti impozite statului din vînzarea biletelor pentru excursii.

„Pe parcursul celor trei ani se schimbă viziunea asupra parcului. Inițial, oamenii aveau emoții negative pentru că este un contrast mare între felul cum trăiesc ei și cum trăiește Președintele, dar acum privim altfel lucrurile. Să compari ceea cu ce a contribuit statului, cu ceea ce au făcut oamenii aici, diferența este foarte mare. Aici ne-au hrănit, ne-au cazat și avem de lucru. Parcul trebuie întreținut, așa că noi lucrăm pe teritoriul lui”.

„Niciun om nu poate da o apreciere acestui loc, pînă nu vine aici și nu vede. Acum, oamenii vin și eu le spun că, fenomenul corupției este doar o linie pe care o pot vedea aici, iar de altă parte acest loc trebuie privit ca un parc național, care trebuie văzut ca atare și care poate deveni un tezaur al Ucrainei”.

Reședința fostului președinte aparține, potrivit documentelor de cadastru, unei companii care nu-și revendică drepturile asupra complexului. Astfel, locul continuă să fie administrat de opoziția politică de la Kiev. Victor Ianukovici a negat de fiecare dată că ar fi trăit în acest complex.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?