X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Corneliu Gurin: Pentru a recîştiga încrederea oamenilor, procuratura are nevoie nu de PR, ci de acţiuni finalizate

4 iun. 2013,, 11:48   Societate
2981 2
Foto: inprofunzime.md
(Interviu acordat de procurorul general Corneliu Gurin, reporterului "Infotag" Mariana Tabuncic).

Partea I

"INFOTAG": Dle Gurin, decizia Curţii Constituţionale din data de 20 mai, care a constatat că aţi fost demis ilegal din funcţie la 3 mai curent, a fost pentru Dvs. o decizie aşteptată sau neaşteptata?

Corneliu Gurin: De fapt, aşteptările mele nu erau legate de Curtea Constituţională, ci de dorinţa reală a celor care mi-au propus aceasta funcţie şi au crezut în ideile de reformare a Procuraturii. Eu de la ei aştept susţinere. În ceea ce priveşte Curtea Constituţională, m-am conformat deciziei luate, la fel cum m-aş fi conformat şi oricăror decizii corecte şi legale ale Parlamentului.

"I": În perioada organizării concursului pentru alegerea candidatului la funcţia de procuror general au existat voci care au declarat că acesta nu trebuie să fie o persoană din exterior, ci un procuror cu experienţă, care cunoaşte realităţile şi problemele din interiorul instituţiei. Cum comentaţi acest punct de vedere şi consideraţi că lipsa Dvs. de experienţă în cadrul Procuraturii este un dezavantaj sau, dimpotrivă, un avantaj?

C.G.: Eu respect opinia celor care au spus acest lucru, la fel cum respect şi opinia celor care spuneau că pentru reformarea Procuraturii este nevoie de o persoană din afara instituţiei. Fiecare ar avea dreptate, la modul general. Diferenţa dintre aceste opinii trebuie să fie făcută de rezultate. Am avut pînă recent în fruntea Procuraturii persoane din interior, au existat anumite rezultate. Acum este o persoană din exteriorul instituţiei, se va vedea care vor fi rezultatele şi vom trasa o linie.

Eu cred ca procurorul general trebuie să aibă în primul rînd capacitatea să eficientizeze activitatea instituţiei, să o modernizeze, să vină cu viziuni noi legate de funcţionarea ei. Principala menire a procurorului general nu este sa stea toată ziua cu nasul în dosare. Pentru asta sînt adjuncţi, şefi de subdiviziuni ale Procuraturii Generale, procurori conducători ai urmăririi penale, care au experienţa şi competenţele necesare. Eu cred că în timp s-a format o percepţie greşită despre rolul procurorului general. Mulţi au senzaţia că procurorul general este cel care declanşează dosare penale, se implică în fiecare dosar şi cu asta îşi ocupă toată ziua.

Este o greşeală de percepţie, mai degrabă. Procurorul general trebuie să coordoneze activitatea instituţiei, nu mersul dosarelor. El trebuie să creeze mecanisme ca instituţia să funcţioneze cît mai bine, să le creeze procurorilor condiţii cît mai bune în care să-şi desfăşoare activitatea, să promoveze mecanisme eficiente prin care să protejeze instituţia de influenţe nedorite din exterior.

"I": Aveţi în faţă un mandat de 5 ani de activitate. Credeţi că acest termen este sau nu suficient pentru a moderniza instituţia?

C.G.: Cu siguranţă este un termen suficient pentru a începe modernizarea instituţiei şi pentru a aduce primele schimbări. Dacă în 5 ani vom avea o Procuratură Generală modernă, reformată şi concentrată pe eficienţă – asta nu depinde doar de noi, dar şi de sprijinul pe care îl vom avea în acest proces. Pentru că noi nu vorbim doar de schimbări organizatorice, ci şi de schimbări legislative, chiar de schimbări constituţionale, pentru care vom avea nevoie de sprijinul Parlamentului, al altor instituţii ale statului, chiar al întregii societăţi.

"I": Aţi declarat în repetate rînduri că unul dintre scopurile Dvs. de bază în această funcţie este reformarea instituţiei şi transformarea acesteia în una de încredere pentru cetăţenii RM. Predecesorul Dvs., Valeriu Zubco, a avut practic acelaşi obiectiv. Cum apreciaţi reuşitele de pînă acum în procesul de reformare a Procuraturii?

C.G.: În ciuda aparenţelor, să ştiţi ca s-au făcut paşi importanţi în reformarea Procuraturii: Deja evaluăm anumite activităţi şi rezultatele anterioare. Problema mare a fost că nu prea s-a comunicat public despre lucrurile bune care au fost făcute. Şi poate a fost un ritm mai lent al implementării reformelor, dar aici avem şi cauze obiective. Acum, eu mă concentrez anume pe acest lucru, să văd ce se poate implementa rapid, din ce s-a elaborat pînă acum şi să demarăm noi acţiuni care ţin de reformă. Acest lucru este primordial pentru viitorul instituţiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?