X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Filip: Acordarea asistenţei nu e legată de modificarea sistemului electoral

21 iun. 2017,, 15:20   Politică
2073 0

Prim-ministrul Pavel Filip solicită Uniunii Europene să nu facă o legătură între acordarea asistenţei macrofinanciare din partea UE şi modificarea sistemului electoral în Moldova.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, el a făcut acest lucru marţi seara, în cadrul întrevederii la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Şeful Executivului a relevat importanţa asistenţei macrofinanciare din partea UE, a continuării sprijinului bugetar şi a relaţiilor cu FMI. El a salutat aprobarea de ieri a asistenţei macrofinanciare în cadrul Comisiei pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European şi şi-a exprimat încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens şi în plenul legislativului european.

"Solicităm să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenţei macrofinanciare şi modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul şi Comisia Europeană au îndeplinit toate precondiţiile stabilite de comun acord. Această asistenţă este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind dedicată strict implementării reformelor", a declarat Pavel Filip.

Comentînd avizul Comisiei de la Veneţia, care nu recomandă modificarea sistemului electoral fără un consens politic larg, premierul a menţionat că "vor avea loc discuţii largi pe marginea recomandărilor şi majoritatea acestora vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice şi pentru a se evita orice tip de abuz în cadrul alegerilor".

Pavel Filip a declarat că Moldova va fi şi mai ambiţioasă în atingerea obiectivelor sale în calea integrării europene.

"Noi vom manifesta o abordare pragmatică, realistă şi constructivă. Parcursul bun în procesul implementării Acordului de asociere şi faptul că am recuperat din unele întîrzieri ne determină să fim şi mai ambiţioşi, şi mai exigenţi în atingerea obiectivelor în plan european", a spus el.

Se menționează că implementarea Acordului de asociere UE-RM, mersul reformelor, asistenţa macrofinanciară din partea UE şi proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral au fost principalele subiecte discutate de Pavel Filip şi Donald Tusk.

Prim-ministrul a vorbit şi despre Summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017 de la Bruxelles, care, potrivit lui, "constituie o platformă de reafirmare a unităţii şi solidarităţii între statele partenere şi statele membre ale Uniunii Europene".

"La rîndul său, oficialul european a salutat angajamentul constant al Republicii Moldova faţă de proiectul european şi a încurajat acţiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în scopul garantării ireversibilităţii acestuia", subliniază Serviciul de presă al Guvernului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?