X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Parteneriatul Estic nu trebuie folosit ca paravan - opinie

5 iun. 2017,, 13:23   Politică
2280 0

Parteneriatul Estic, la fel ca și Acordul de Asociere, nu trebuie folosit în calitate de paravan în spatele căruia de fapt are loc osificarea clasei politice, erodarea instituțiilor democratice sau segregarea societății civile și a mass-media pe principii politice, scrie Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru IPN.


Politologul apreciază pozitiv planul de acțiuni pentru Parteneriatul Estic propus de către UE, care conține obiective pînă în anul 2020.

În viziunea lui Cenușă, planul de acțiuni este extins și acoperă practic toate domeniile, de care Moldova are nevoie pentru a face un salt calitativ înainte și a restabili contractul social cu proprii săi cetățeni.

Sprijinirea implementării ZLSAC, interconectarea pe gaze naturale cu România și îndeplinirea condițiilor pentru menținerea regimului fără vize cu UE, reprezintă beneficiile pe care Dionis Cenușă le scoate în evidență.

Totodată, autorul este de părerea că tot planul de acțiuni pentru Parteneriatul Estic este valabil pentru Moldova. Acest document poate folosit pentru a pune pe picioare un mecanism de protecție civilă funcțional, investi în zonele rurale sau în antreprenoriatul juvenil, proteja mediul ambiant, restabili infrastructura fizică și altele.

“Toate acestea pot fi obținute cu asistența, expertiza și know-how european, dacă guvernarea de la Chișinău va pune mîna pe reforme și va înceta să compromită într-o formă sau alta ideea modernizării țării prin intermediul integrării europene”, scrie Dionis Cenușă.

Politologul avertizează că nu trebuie scăpată din vedere importanța disciplinării guvernării și supunerii acesteia interesului public. El consideră că Parteneriatul Estic trebuie să servească în calitate de platformă unică în care guvernele și societatea civilă conlucrează pentru a maximiza binele cetățenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?