Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Scrutinul de duminică - test electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare? Ce spun experții

7 noi. 2023,, 08:15   Politică
3231 1

Experți politici, despre rezultatele votului și lecțiile care trebuie să le ia în calcul guvernarea PAS

Rezultatele scrutinului din 5 noiembrie trebuie să fie o lecţie pentru guvernarea PAS și să o mobilizeze să-și construiască echipe puternice în teritoriu pentru a avea un suport electoral în localități pe care să-l crească ulterior la următoarele scrutine. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„Exponenții PAS au, probabil, au indicatorii lor de analiză – au avut în 2019 aleși pe liste vreo 150 de primari la care s-au mai alăturat traseiști în ultimii patru ani, acum PAS au 214 din primul tur și în turul doi - estimativ vreo 70 – 80 ar putea obține victorie, deci peste 300. Ei, probabil, văd aceste rezultat din perspectiva unei evoluții, creșteri a numărului de primării. Cînd e vorba de consiliile raionale și municipale – în 2019 Blocul ACUM obținuse cam vreo 290 de mandate, acum doar PAS a obținut 357 și ei zic că și aici e creștere. Al treilea indicator – în municipiul Chișinău, în 2019, Blocul ACUM a obținut un număr estimativ de pînă la 15 – 20 de consilieri municipali, PAS-ul avea vreo 8 – 10 consilieri. Acum au 20, s-a consolidat și echipa din CMC.

Problema ține de altceva, de faptul că cînd te uiți la harta orașelor vezi că în primul tur PAS-ul a obținut victoria doar în trei orașe și nu mai vorbim de un partid care în 2019 nu avea bani, nu avea resursa umană, oameni în teritoriu, vorbim de un partid care obține astăzi cea mai mare finanțare de la bugetul de stat, care, din păcate, nu livrează rezultate acolo unde ar trebui să livreze cel mai mult”, a declarat Mihai Mogîldea, director de programe IPRE.

Totodată, acesta a menționat că rezultatul alegerilor de la Chișinău trebuie să îi pună, într-un mod serios, pe gînduri pe cei din PAS.


”Într-un Chișinău proeuropean, într-o proporție 65 – 70 %, în suburbii în care au ieșit la vot 56 de mii de oameni care, tradițional, votau cu dreapta proeuropeană chiar dacă primarii proeuropeni nu livrau rezultate și vedem că azi Ion Ceban cîștigă în toate suburbiile cu excepția a Băcioi. Este un rezultat care trebuie să-i pună serios pe gînduri pe cei din PAS pentru că asta înseamnă că au avut o prestație în Chișinău foarte slabă dacă nici măcar în suburbii nu ai reușit să cîștigi.

Și la nivel național, sînt primării mari în care au cîștigat din primul tur primari ai PSRM, ai Partidului lui Ion Chicu și sînt la sudul țării orașe în care nici măcar nu au avut candidați. Noi discutăm despre problema euroscepticismului în UTA Găgăuzia și PAS nu este capabil nici măcar la alegeri locale să propună un candidat în Comrat, Ceadîr-Lunga sau Vulcănești. Noi încercăm să promovăm integrarea europeană într-o regiune în care partidele nici măcar nu sînt capabile să propună niște candidați la locale prin care să-și creeze o bază minimă electorală, un suport electoral pe care să-l crească ulterior la următoarele scrutine. Nu există o corelație strînsă între capacitățile de care dispune cel mai mare partid proeuropean din țară și rezultatele la nivelul celor mai mari orașe.

Echipele de la nivel teritorial trebuie să fie regîndite, strategia la nivel teritorial local trebuie să fie regîndită pentru că s-au comis greșeli, acele echipe care au fost formate și care trebuiau deja să livreze rezultate nu au livrat, asta este realitatea”, a mai spus expertul.

Potrivit lui, cea mai mare problemă a PAS-ului este că nu este capabil să gîndească cu cîțiva ași înainte.

”Cea mai mare problemă a PAS-ului este că așa cum am văzut în cazul alegerilor din Chișinău nu este capabil să gîndească cu cîțiva pași înainte. În momentul în care te lansezi în cursa electorală în luna mai, cu patru – cinci luni înainte de locale arăți că, din păcate, nu esti pregătit să privești lucrurile cu cîțiva pași înainte. Ca PAS-ul să fi avut șanse reale și chiar ar fi avut șanse reale vorbim de un Chișinău proeuropean în care electoratul a susținut masiv partidele proeuropene, în momentul în care într-un asemenea oraș nu poți să desemnezi un candidat cu doi ani înainte și să-l pui la treabă să muncească pentru a crește suportul electoral atunci într-adevăr ai o problemă serioasă cu echipa din Chișinău, nu aduci un deputat care are puțin în comun cu administrația din Chișinău în ultimii patru – cinci ani să participe la alegeri. Dacă tot ai avut o echipă de consilieri municipali, organizație teritorială în Chișinău – unde sînt acei oameni nu i-am văzut în această campanie”, a declarat Mihai Mogîldea.

Potrivit analistului politic Victor Ciobanu în Chișinău lucrurile erau destul de clare.

„În Chișinău lucrurile erau clare din start din toate sondajele realizate rezulta că Lilian Carp, candidatul PAS-ului este plafonat și nu poate cîștiga, a fost o mică enigmă - va fi din turul I sau din turul II.

Cine a cîștigat, cine a pierdut? Am văzut diferite comentarii, de la oponenți, dar și de la susținătorii PAS care erau dezămagiți într-o oarecare măsură, am văzut declarațiile exponentului PAS, Andrei Spînu, în care a spus că ideea pro-europeană a cîștigat pe întreg teritoriul țării, ceea ce nu este adevărat. Cu un rezultat de circa o pătrime din voturi nu poți să pretinzi că ai cîștigat, pînă la cucerirea întregului teritoriu al țării de ideea pro-europeană este încă mult și foarte mult de lucru și ar fi bine ca PAS să înțeleagă acest lucru pentru că este foarte important și să nu prezinte rezultatele așa cum ar arăta ele bine.

Rezultatele nu sînt majorități absolute și de aici rezultă că PAS este pus în situația implicită de a negocia alianțe și am putea caracteriza cu un generic rezultatul acestor alegeri că asistăm, de fapt, la apusul epocii de guvernare unicolore, monocolore a PAS care este, deocamdată, la nivel național, dar peste doi ani de zile la parlamentare această tendință va fi evidentă pentru toți. PAS trebuie să decidă ce rezultat vrea să obțină – să guverneze țara în continuare inclusiv la nivel local și atunci merge pe variante de alianțe care, da, trebuie selectate, dar nu în mod categoric să refuze pentru că este o invitație la opoziție. Și atunci ce facem la parlamentare – plecăm cu toții în opoziție și oferim pe tavă puterea celorlalți care de fapt ne uităm sînt foarte bine regionalizați – sînt acele cinci-șase raioane care este nordul, este Găgăuzia și încă ceva la sud și mici crîmpee unde a fost Usatîi și Chicu”, a spus Victor Ciobanu.

Totodată, potrivit expertului în relații internaționale, Costin Ciobanu, spune că este foarte important ce va înțelege guvernarea în urma eșecurilor înregistrate.

„ Cred că guvernarea a încercat să impună aceste alegeri ca fiind un referendum în legătură cu integrarea europeană și a încercat să creeze acest clivaj între cei care susțin integrarea europeană și cei care se opun integrării europene. Opoziția și cei care care sînt împotriva PAS cred că au încercat să transforme aceste alegeri într-un referendum împotriva guvernării, să încerce să-i mobilizeze pe cei care sînt nemulțumiți de performanța guvernării și cred că al treilea referendum care ține, mai degrabă, de teme locale se referă la performanța administrativă în ce măsură oamenii sînt mulțumiți de ce se întîmplă în localitatea lor, de primari. Se pare că alte teme au dominat dezbaterea electorală: teme de interes local sau cele ce țin de performananța guvernării.

Aceste alegeri locale, conform științei politice, sînt alegeri de ordin secund în care oamenii încearcă să transmită un mesaj către guvernare pentru ca guvernarea să ia în calcul aceste lucruri. Va fi interesant care vor fi consecințele acestor rezultate, ce va înțelege guvernarea de pe urma rezultatelor pentru că mi-au ieșit în evidență două aspecte – atunci cînd ai o populație cu probleme de sărăcie e greu să construiești o democrație consolidată, tema socială e una importantă și doi este chestiunea privind soliditatea instituțiilor. Și, evident, e tema impactului pe care aceste rezultate îl vor avea asupra alegerilor prezidențiale”, a spus Costin Ciobanu.

14
5
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?