Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Suportul MIEPO pentru companiile din industria ușoară din Moldova

2 iun. 2017,, 11:50   Economie
2846 0

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în anul 2017, va oferi circa 4 milioane de lei pentru acțiuni de promovare a producătorilor din industria ușoară din Moldova, informează NOI.md.

Anunțul a fost făcut de către directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, care le-a prezentat producătorilor autohtoni de textile, încălțăminte și produse de marochinărie instrumentele instituționale de suport pentru sporirea competitivității la accesarea noilor piețe de desfacere.
Evenimentul a avut loc astăzi, cu genericul „Cu PAC Granturi, produsele textile din Republica Moldova cuceresc piețele externe” și a fost organizat de Proiectul Ameliorarea Competitivității II (PAC II).
Potrivit lui Vitalie Zaharia, MIEPO colaborează activ cu asociațiile de business în ceea ce privește promovarea acestui sector pe piețele externe prin finanțarea participării întreprinderilor la tîrgurile și expozițiile internaționale, efectuarea studiilor de piață, organizarea forumurilor investiționale și a misiunilor de afaceri, evenimente B2B. Pentru anul 2017 MIEPO a planificat 11 expoziții internaționale dedicate promovării exporturilor de mărfuri din industria ușoară în Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Federația Rusă, România, 4 evenimente de promovare a industriei în țară și în România, 4 studii de piață pe articole de îmbrăcăminte ș.a. Printre acțiunile MIEPO de susținere a mediului de afaceri au fost enumerate, de asemenea, implementarea conceptului de diplomație economică, Academia Exportatorului – platformă de traininguri specializate, consultanță, atît pentru exportatorii cu experiență, cît și pentru începători.

Directorul MIEPO s-a referit la proiectul realizat de organizație în parteneriat cu USAID, care a presupus evaluarea a 20 de întreprinderi autohtone pentru includerea în baza de date a Federației Internaționale din industria ușoară, asociație ce reunește companii mondiale de top. Evaluarea a fost efectuată anul trecut de compania britanică ”Trigon Select". În luna iunie, a.c. profilurile companiilor moldovenești evaluate urmează să fie prezentate membrilor acestei federații.
„Sectorul industriei ușoare este unul foarte important pentru economia națională în primul rînd datorită potențialului de creare a locurilor de muncă, de creștere anuală a exporturilor, dar și de atragere a investițiilor străine. Din acest motiv, sectorul industriei ușoare este menționat drept prioritar în Strategia națională de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020. Importanța sectorului este demonstrată și de statistici. Dacă vorbim de îmbrăcăminte și accesorii, în 2016 avem o creștere a exporturilor de aproape 7% față de 2015. La exportul de încălțăminte în aceeași perioadă avem o creștere de peste 22%. De aceea, pentru promovarea industriei ușoare în anul 2017, în bugetul MIEPO au fost prevăzute 3,8 milioane de lei”, a afirmat Vitalie Zaharia.

În context, directorul MIEPO a încurajat producătorii și exportatorii din industria textilă, a încălțămintei și produselor de marochinărie să vină cu propuneri de activități de promovare pe piețele țintite, care ar putea fi integrate în planul de activitate al organizației.

Directorul Unității de implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității, Aureliu Casian, a prezentat componentele proiectului PAC II și procedura prin care companiile din industria ușoară pot aplica pentru finanțare.

De asemenea, reprezentantul PAC II a menționat că proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrîngerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Proiectul are un buget total de 45 de milioane de dolari SUA și va fi implementat în perioada 2015-2019.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?