X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Mureșan: 80% din Parlamentul European susține Republica Moldova

6 oct. 2023,, 07:28   Politică
2114 0

80% din Parlamentul European susține Republica Moldova.

Declarația aparține eurodeputatului Siegfried Mureșan, după ce ieri forul legislativ european a votat o rezoluție prin care solicită începerea negocierilor de aderare UE-Republica Moldova pînă la finalul acestui an. Potrivit oficialului european, există șanse ca deschiderea negocierilor de aderare să aibă loc în luna decembrie, întrucît primele evaluări ale Comisiei Europene sînt pozitive. De asemenea, prin rezoluția votată, Parlamentul European a solicitat instituțiilor europene sprijin financiar și tehnic sporit pentru Republica Moldova, notează IPN.

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, spune că decizia din decembrie a Consiliului European privind începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova ar putea fi una favorabilă. Potrivit eurodeputatului, primele evaluări ale Comisiei Europene atestă un progres din partea autorităților de la Chișinău în implementarea celor nouă condiționalități.

„Grupul Partidului Popular European, la inițiativa mea, a solicitat punerea pe agendă a acestei rezoluții prin care transmitem un mesaj foarte clar, dorim să trecem la etapa următoare. Republica Moldova este stat candidat la aderare și trebuie să trecem la etapa următoare, adică să începem negocierile de aderare, ca toți cetățenii să vadă că parcursul european este ireversibil. Au fost peste 400 de voturi „pentru”. Deci, peste 80% din Parlamentul European susține Republica Moldova. Există șanse ca la finalul acestui an decizia să fie una pozitivă, exact așa cum cere și susține și Parlamentul European prin rezoluția sa. Dacă progresul pe cele nouă reforme pînă la finalul anului va fi suficient, negocierilor de aderare vor începe. Primele evaluări din partea Comisiei Europene sînt pozitive. Sper, în luna decembrie, toate statele să decidă începerea negocierilor”, a spus europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

De asemenea, ieri, prin rezoluția Parlamentului European, eurodeputații au solicitat creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru Republica Moldova și creșterea numărului de persoane care se ocupă de Republica Moldova în instituțiile europene. De asemenea, europarlamentarii au cerut liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„Dorim, chiar înainte de aderarea efectivă, să integrăm Republica Moldova în cît mai multe programe economice de pe urma cărora oamenii să cîștige. De exemplu, să integrăm Republica Moldova în piața unică europeană, asta înseamnă eliminarea tuturor barierelor la export. Exportul produselor din Republica Moldova va avea loc mai rapid, mai simplu, fără birocrație și fără cote. Investitorii din Uniunea Europeană vor putea investi mai simplu și mai rapid în Republica Moldova, vor crea locuri de muncă și vor contribui la dezvoltarea economică. De la 1 ianuarie va intra în vigoare și acordul de roaming. Adică, cetățenii Republicii Moldova vor putea telefona la preț mic în Uniunea Europeană”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Rezoluția Parlamentului European privind Republica Moldova a fost votată cu o majoritate extinsă: 448 de voturi „pentru”, 45 – „împotrivă” și 43 de abțineri.

9
0
0
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?