X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Premieră în Rusia. Așa ceva nu s-a mai întîmplat după dezmembrarea URSS (FOTO/VIDEO)

29 mai. 2017,, 19:29   Externe
6732 1

Rusia a testat duminică un avion de pasageri cu autonomie medie MS-21, o premieră industrială după dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, informează Reuters.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat telefonic pe Oleg Demcenko, directorul general al producătorului avionului, grupul Irkut. Kremlinul a afirmat că testul noului avion este un eveniment semnificativ.

Cu numai trei săptămîni în urmă, și China a testat un avion de pasageri, C919. Marii producători occidentali de aeronave Boeing și Airbus se confruntă astfel cu presiuni în creștere din partea potențialei concurențe, dar au încă un avans considerabil atît din punct de vedere tehnic, cît și al cifrelor de afaceri, remarcă agenția citată.



Producătorul noului avion rusesc, grupul Irkut, controlat de stat prin corporația OAK, a anunțat că avionul model MS-21-300 a încheiat cu succes un zbor de 30 de minute la o altitudine de 1000 de metri, cu o viteză de 300 km/h. Surse din industria aeronautică occidentală au comentat, sub rezerva anonimatului, că zborul inaugural a fost mai scurt decît cele 3-4 ore obișnuite pentru astfel de teste în America de Nord și Europa. Un purtător de cuvînt al OAK a afirmat însă că a fost suficient pentru toate verificările în aer necesare.

Presa nu a fost informată dinainte, menționează Reuters. Oficiali ruși au declarat că MS-21 este superior în multe privințe aeronavelor occidentale din aceeași categorie. Printre altele, potrivit Irkut, costurile de exploatare vor fi cu pînă la 15% mai mici decît pentru avioanele din generația actuală.

Noul avion urmează să fie construit în două variante, MS-21-300 cu 160 pînă la 210 locuri și ulterior MS-21-200 cu 130-165 de locuri. Ambele vor avea cîte două reactoare. Autonomia de pînă la 6000 de kilometri face din MS-21 un concurent al avioanelor Boeing 737 și Airbus A320.

Producția ar urma să înceapă în doi ani, iar presa din Rusia a anunțat că există deja contracte cu companii aeriene rusești și străine. Grupul Irkut a avansat cifra de 175 de comenzi ferme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?