X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Prevederile regulamentului: ce urmează după arestul lui Chirtoacă

26 mai. 2017,, 08:40   Societate
9988 5

După arestul primarului general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, capitală rămîne fără conducere la propriu. Asta în condițiile în care, după arestul viceprimarului Nistor Grozavu, astăzi a fost reținut și secretarul Consiliului municipal.

Astfel, toate persoanele care, potrivit legii, ar urma să preia responsabilitățile primarului sînt acum în imposibilitatea de a o face.

Legea privind administrația publică locală prevede că, în cazul imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar.

Viceprimarul Nistor Grozavu se află în prezent în arest la domiciliu, fiind cercetat în același dosar în care a fost reținut astăzi Chirtoacă.

Aceeași lege prevede că, în caz de absenţă temporară, primarul poate delega, sub proprie răspundere, exercitarea atribuţiilor sale viceprimarului sau, după caz, secretarului consiliului pe întreaga durată a absenţei sale.

Astăzi, printre cele nouă persoane de la Primăria Chișinău, a fost reținut și secretarul CMC, respectiv nici acesta nu ar putea prelua responsabilitățile primarului.

Articolul cu privire la interimatul funcției de primar prevede și o a treia situație, și anume:

„Dacă primarul şi viceprimarul sînt suspendaţi din funcţie concomitent sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului.”

Cine suspendă primarul din funcție

Legea prevede că primarul și/sau viceprimarul poate fi suspendat din funcție doar în cazul în care a fost deferit justiţiei (dosar expediat în instanță - n.r.) pentru săvîrşirea unei infracţiuni, lucru care se poate întîmpla și pînă la soluţionarea definitivă a cauzei. Or, acest lucru nu se poate întîmpla acum, întrucît cauza se află abia la etapa de urmărire penală.

De menționat că suspendarea din funcție a primarului și/sau viceprimarului poate fi dispusă numai de instanţa de judecată.

Astfel, devine neclar cui îi va reveni responsabilitatea de a prelua conducerea componentei executive în capitală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?