Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Vicedirectorul ANSA: Carantina instituită va fi ridicată

18 mai. 2017,, 12:40   Societate
1459 0

Carantina din satul Rubleniţa, raionul Soroca, instituită din cauza unui focar de pestă porcină africană, va fi ridicată peste o săptămînă, după primirea rezultatelor testului final.

Despre aceasta a comunicat vicedirectorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Vsevolod Stamati.

Potrivit lui, în prezent, la Rubleniţa se desfăşoară testarea finală. La fel ca şi în cazul primelor focare de pestă porcină în satele Moşana şi Cernoleuca din raionul Donduşeni, cîteva animale sănătoase au fost aduse pe teritoriul unde au locuit animalele bolnave şi, dacă nu se vor îmbolnăvi, atunci regimul de carantină va putea fi ridicat.

"Aceeaşi situaţie este şi în satul Brătuşeni, raionul Edineţ, unde a fost înregistrat un focar de pestă porcină la mijlocul lunii aprilie. Dacă peste 21 de zile nu se vor înregistra cazuri de deces al animalelor, atunci regimul de carantină va fi ridicat şi din această localitate", a spus Stamati.

El a subliniat că pe teritoriul Moldovei nu au fost depistate noi cazuri de morbiditate, mortalitate şi extinderea bolii la porcine, însă riscul apariţiei unor noi focare este destul de înalt din cauza situaţiei din Ucraina.

Potrivit informaţiilor ANSA, în perioada 1 ianuarie - 10 mai, pe segmentul vamal cu Ucraina au fost confiscate din bagajele cetăţenilor carne şi produse din carne de porc în cantitate de 1750 kg.

După cum a informat la începutul lunii mai, directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a menţionat în cadrul unei şedinţe de lucru că este necesar un control mai strict la frontiera cu Ucrainei, de unde vine pericolul de pătrunde a maladiei în Moldova.

În prezent, în Ucraina sînt înregistrate 225 de focare de pestă porcină africană, iar numărul acestora este în creştere. Focare au mai fost înregistrate în Rusia, Polinia şi în Ţările Baltice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?