X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Absența unei puteri responsabile în Moldova distruge tradițiile naționale și fărîmiţează ţara

6 mai. 2013,, 12:53   Societate
9967 1
Foto: nit.md
În timp ce elitele aflate la guvernare împart la Chișinău puterea, călcînd în picioare Constituția și ignorînd interesele poporului său, autoritățile regionale locale încearcă să-şi facă propriul joc, stabilind propriile reguli. Cu o săptămînă în urmă partea transnistreană a întreprins o „recunoaştere prin luptă”, instituind ilegal posturi în satul moldovenesc Varnița (lichidate ulterior conform deciziei CUC). În această săptămînă autoritățile găgăuze au adoptat o decizie sprijinită de popor, dar care contravine ca sens "Legii nondiscriminare", adoptată de către AIE-2, sub influența dorinței puternice de a ajunge în Europa.

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a declarat despre intenția de a promulga Legea cu privire la asigurarea principiilor de egalitate, corectitudine și obiectivitate, adoptată la începutul acestei săptămîni de Adunarea Populară a Găgăuziei, în unanimitate, în două lecturi. Potrivit bașcanului, acest "document ia în considerare valorile spirituale și morale, formate în regiune". "Legea se bazează pe cultul familiei, care este propagat în toate modurile posibile în satele și orașele din Găgăuzia. Această tradiţie s-a format de-a lungul secolelor și le-a permis găgăuzilor să reziste ca etnie, supraviețuind în condiții dificile", ‒ a spus Formuzal într-un interviu acordat unei agenții de știri.

Legea interzice pe teritoriul autonomiei căsătoriile între persoanele de acelaşi sex și adopția copiilor de către cuplurile de homosexuali, definind cuplurile de homosexuali drept "păcat și stare nefirească", precum și paradele gay, societăţile gay-lor. Conform noii legi, nu este considerată drept discriminare refuzul de a angaja la lucru o persoană de orientare netradițională, dacă acesta îşi promovează orientarea.

Potrivit autorului legii, președintelui Comisiei permanente pe probleme juridice, drepturile omului, dreptul legislativ, ordinii legale, politicii informaţionale şi mass-media, Ivan Burgudji: "necesitatea de a adopta pe teritoriul autonomiei propria lege este dictată de preocuparea comunității găgăuze și a clerului în legătură cu Legea cu privire la asigurarea egalităţii șanselor adoptată de Parlamentul Republicii Moldova”.

De asemenea, el a remarcat că "legea va fi foarte incomodă pentru autoritățile centrale. Nu putem permite discriminarea societăţii noastre de dragul a 1-2% de persoane cu o orientare sexuală netradiţională. Avem altă cultură şi obiceiuri".

Această lege va fi într-adevăr incomodă pentru autoritățile centrale. Adoptarea legii naționale nondiscriminare anul trecut a fost cerința cea mai importantă a partenerilor europeni pentru continuarea procesului de integrare europeană a țării noastre. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat această lege, fără întîrziere și mișcări inutile. Deși, ar fi avut, cu siguranță, un cuvînt greu de spus, avînd în vedere frecventele referinţe la experiența sa, conservatismul, onestitatea și respectarea normelor morale în luarea deciziilor.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, de exemplu, a declarat recent: "Le purtăm tot respectul partenerilor noștri, dar vă rugăm să ne respectaţi şi dvs. tradițiile culturale, etice, normele legale și morale ale Rusiei."

Autoritățile moldovenești au adoptat Legea nondiscriminare, chiar dacă marea majoritate a populației republicii s-a opus. Cu toate acestea, cultul familiei, bazat pe ortodoxie, este într-adevăr foarte puternic în Republica Moldova și este tipic pentru moldovenii și slavii ortodocși, care locuiesc în Moldova nu mai puţin decît pentru găgăuzi. De aceea, regulile străine impuse din exterior provoacă în societate dispreț și reticenţă. Iar propaganda activă, pe care şi-o permit reprezentanții comunității gay din Moldova, inspiraţi de sprijinul donatorilor europeni, în general, provoacă tensiuni sociale.

În același timp, evenimentele care se desfăşoară destul de rapid în alte țări, nu trec neobservate de societatea moldovenească. Nu este exclus că anume aceste evenimente au împins găgăuzii la acest pas extrem. În orice caz, noul document a fost adoptat în Găgăuzia la mai puțin de o săptămînă de la adoptarea controversatei legi din Franța. La 23 aprilie, Franţa a devenit cea de 14-a ţară din lume, unde căsătoriile între persoanele de același sex au devenit posibile.

Moldova – este o țară mică, cu o populație nu prea numeroasă, care deja se confruntă cu probleme demografice. În cazul în care rata natalității în țară va scădea şi din cauza stimulării artificiale în societate a relațiilor netradiționale, acest popor mic, în viitorul apropiat, în general, riscă să dispară.

Cu toate acestea, analiștii politici apreciază în mod diferit hotărîrea Adunării Naționale. Potrivit unuia dintre interlocutorii noștri, în acest caz, avem de-a face cu un PR banal al politicienilor găgăuzi, care au început deja pregătirile pentru alegerile başcanului. În regiune nu numai că s-a intensificat lupta pentru putere, dar și pe de o parte, pentru consolidarea regiunii, iar pe de altă parte – se manifestă o anumită simptomatică a separatismului.

„În condiţiile de criză și ale pluralismului extrem, care poate fi remarcat astăzi în Republica Moldova, fiecare autonomie și chiar municipiu duce o politică aparte diferită de politica centrului. Chișinăul declară aspirațiile sale în ce priveşte politica externă, Bălțiul nu se supune deciziilor autorităților centrale referitor la optimizarea sferei sociale, iar Găgăuzia îşi demonstrează independența în ce priveşte angajarea în cîmpul muncii a persoanelor cu orientare netradiţională, care își propagă viziunile".

Experții menţionează că pentru Găgăuzia această lege are o importanță mai mult psihologică, decît practică. Este greu de imaginat că cineva din această regiunea sau din altă zonă a Republicii Moldova va declara despre orientarea lui netradiţională și va încerca în această calitate să se căsătorească. Cel puțin din motivul că aceasta contravine Constituției Republicii Moldova, articolului 48 alineatul (2), care prevede: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Cu toate acestea, experții presupun că legitimitatea acestei legi ar putea fi contestată, pentru că, în conformitate cu legislația națională, actele normative ale Găgăuziei, care vin în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, precum și altor legi se abrogă”. În ce priveşte Constituția aici parcă nu sînt contradicții, însă contradicţiile cu Legea nondiscriminare ar putea genera întrebări. Însă găgăuzii şi-au formulat Legea astfel, încît persoanele de orientare netradiţională se vor vedea nevoite să lupte cu aceste formulări în instanțele de judecată, lucru care le face de altfel plăcere acestora, dar nu le va fi ușor.

În plus, juriştii spun că Găgăuzia are statut de autonomie și conform legislaţiei poate reglementa astfel de relații de drept de sine stătător. În orice caz, noua lege găgăuză nu depășește cadrul împuternicirilor Adunării Naționale. Formal, articolele acestui document corespund Legii Republicii Moldova "Privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăuz-Yeri)".

De exemplu, "Adunarea Populară adoptă legile locale în regiune, inclusiv, "f) referitor la relațiile de muncă și asigurarea socială". La fel de competența Adunării Naționale este şi "c) stabilirea ordinii de organizare și funcționare a administrației publice locale a Găgăuziei și a asociațiilor de cetățeni, cu excepția partidelor politice și a altor organizații politice". Cu alte cuvinte, Adunarea Națională are dreptul să se refere la problema interdicției de angajare în cîmpul muncii, la activitatea societăţilor de gay în decizia sa.

În ansamblu, legea găgăuză este nu doar un act de nesupunere politică și PR al liderilor găgăuzi, dar și un semnal clar pentru politicienii de la Chișinău. Poporul nu doreşte să se împace cu implantarea şi mai ales impunerea unor norme imorale în comportamentul public din republică. Chiar dacă aceste norme ne promit munții de aur ai integrării europene. Dificultățile, inclusiv cele economice, în Republica Moldova sînt un fenomen temporar, iar abuzarea de moralitatea publică conduce la degradarea, în primul rînd, a elitei însăşi, de care depinde, în mare măsură, viitorul acestui stat.

Iar aici e cazul să amintim citatul din "Crezul moldovenilor", în articolul 70 al căruia găsim: "Fiţi atenţi la politicienii, ong-iştii şi alte persoane, care apără o astfel de dobitocie – oare nu sînt ei cumva alde cei, pe care-i apără?"


Vasile BALAN

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?