X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dodon, indignat de salariile fabuloase ale unor șefi de instituții

5 apr. 2017,, 14:33   Politică
5580 11

Președintele Igor Dodon propune ca salariile conducătorilor întreprinderilor de stat și a instituțiilor regulatorii să fie plafonate, informează NOI.md.

Un proiect de inițiativă legislativă în acest sens a fost înaintat Parlamentului. Demnitarul s-a arătat indignat de existența acestor discrepanțe uriașe dintre salariile conducătorilor unităților de reglementare cu autonomie financiară și cele ale cetățenilor simpli. El a făcut referire la salariul ridicat lunar de directorii ANRE, în valoare de circa 60.000 de lei, cel al MoldATSA – 85.000 de lei, precum și de directorul companiei Moldtelecom – 50.770 de lei.

„Consider inadmisibil faptul ca în Republica Moldova, o țară în care, potrivit statisticilor, circa 1 milion de cetățeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la cîteva zeci de mii de lei pe lună. Afirm cu toată certitudinea că nu putem tolera astfel de venituri uriașe, care depășesc chiar și cele mai înalte standarde de salarizare din mediul privat, inclusiv în condițiile în care salariul mediu pe economie este de aproape cincisprezece ori mai mic”, a explicat oficialul.

Potrivit lui Igor Dodon, acest fenomen este cu atît mai revoltător, cu cît experții califică drept ineficientă administrarea acestor întreprinderi, iar diferența în raport cu salariile altor bugetari – medici, pedagogi, cei care adaugă cea mai mare valoare pentru dezvoltarea Republicii Moldova – este o discriminare inadmisibilă și fără precedent.

În același timp, Igor Dodon a propus să fie revăzute și principiile de salarizare a administratorilor întreprinderilor de stat și a celor cu capital majoritar de stat. El a propus ca salariile conducătorilor întreprinderilor de stat să nu depășească suma de două salarii medii de la întreprinderea pe care o conduce, iar a conducătorilor instituțiilor regulatorii să nu fie mai mare decît salariul conducătorului instituției care l-a numit în funcție.

„Astfel, prin modificările propuse, dorim să facem o corecție salarială la nivelul tuturor autorităților publice, astfel încît să existe un echilibru, creînd un sistem de salarizare corect și eficient”, a concluzionat Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?