X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ciurea: “Războiul” dintre Dodon, Parlament şi Guvern este controlabil

31 mar. 2017,, 16:00   Politică
8649 6

Primele o sută de zile de la învestirea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte au fost marcate de înrăutăţirea relațiilor lui cu Parlamentul şi Guvernul.


Confruntarea dintre dînşii însă se menţine în limitele bunului simţ şi părţile recunosc că pot soluţiona multe probleme prin eforturi conjugate. Este opinia expertului politic al IDIS “Viitorul”, Corneliu Ciurea, pe care el și-a expus-o în cadrul conferinţei de presă de azi, 31 martie, comunică NOI.md.

Expertul consideră că situaţia din relaţiile actualului preşedinte cu Parlamentul şi Guvernul sînt în stare stabilă. “Războiul” dintre Dodon, Parlament şi Guvern este controlabil. Politicienii totuşi nu merg la extreme şi, în principiu, această situaţie convine ambelor părţi. Parlamentul şi Guvernul se întîlnesc periodic cu preşedintele. Astfel, în cadrul uneia dintre aceste întîlniri tripartite s-a menţionat că, în ciuda numeroaselor contradicții dintre ei, există multe probleme pe care sînt în stare să le rezolve în comun. Este greu de prognozat care va fi în continuare conlucrarea acestor instituții ale puterii, dar la etapa actuală nu se poate spune că confruntarea dintre ei iese de sub control”, a afirmat Ciurea.

În acelaşi timp, în opinia analistului politic, “furia” lui Igor Dodon se dezlănţuie asupra membrilor Partidului Liberal (PL), care ocupă sau ocupau posturi ministeriale. “Aceasta este o luptă tradiţională dintre forţele de stînga, care îl susţin pe Igor Dodon, şi ultra-radicali, care la noi apără interesele unioniste. Preşedintele are deja la activ cîteva hotărîri pe care el a reuşit “să le promoveze” în această luptă. El l-a privat de post pe ministrul Apărării (Anatol Şalaru – n.red.), care a obţinut această funcţie pe listele PL. El l-a privat de cetăţenia Moldovei pe Traian Băsescu pentru susţinerea activă a unioniştilor. Ce-i drept, nu definitiv, deoarece procesul de judecată în acest dosar continuă. Preşedintele, de asemenea, critică activitatea Ministerului Educaţiei, condus de un membru PL (Corina Fusu – n.red.) şi a înaintat la referendum problema studierii Istoriei Moldovei în şcoli”, a adăugat expertul IDIS “Viitorul”.

Igor Dodon la 13 noiembrie 2016, a cîştigat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care, pentru prima dată din 1996, au devenit ale întregului popor. Fostul preşedinte al Partidului Socialiştilor a învins în disputa cu candidatul PAS (Partidul “Acţiune şi Solidaritate” – n.red.) Maia Sandu, acumulînd peste 52% dintre voturile alegătorilor.

Dodon, totalizînd pe 28 martie rezultatele primelor sale 100 de zile de muncă în funcţia de preşedinte, a îndemnat Guvernul “să nu-i indice”, ce linie de conduită trebuie să respecte, deoarece “anume preşedintele este responsabil de politica externă a ţării”. El, de asemenea, a apreciat negativ afirmațiile prim-ministrului Pavel Filip, care a declarat despre denunţarea Acordului de asociere cu UEEA în cazul în care preşedintele îl va semna.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?