Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Patru copii din RM au fost diagnosticați cu tuberculoză abia după moarte

29 mar. 2017,, 13:15   Societate
1697 0

Patru copii din Moldova mai mici de șase ani au fost diagnosticați anul trecut cu tuberculoză abia după moarte.

Nu este clar încă din ce localități sînt, deoarece atît Ministerul Sănătății, cît și specialiștii responsabili de prevenirea, depistarea și tratarea tuberculozei din țară nu vor să ofere explicații clare. Motivele ar fi că diagnosticul de tuberculoză stabilit după moarte ar scoate la suprafață mai multe erori medicale admise de specialiști, dar și deficiențe în acordarea asistenței medicale.

Pentru prima dată s-a vorbit despre cele patru decese în cadrul unei conferințe, la care s-au adunat mai mulți profesioniști din domeniu.

Unul dintre copii decedați este din raionul Sîngerei. Ana Curchi, specialistul principal în asistența mamei și a copilului a confirmat acest lucru. Copilul avea aproape trei ani și suferea de insuficiență cardiacă.

Un alt caz a avut loc în raionul Criuleni. Specialiștii de acolo au evitat să ne dea informații și au spus că le putem obține de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Al treilea caz s-a înregistrat în raionul Cahul, dar și acolo responsabilii s-au eschivat de la răspunsuri.

În ultimii ani numărul bolnavilor depistați de tuberculoză după moarte este în scădere, anul trecut fiind înregistrate 52 de cazuri, cu trei mai puține decît în 2015. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că gravitatea situației e la fel de mare.

De remarcat că anul trecut 139 de copii au fost depistați cu tuberculoză, cu 11 mai puțin decît în 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?